zondag 11 oktober 2015

Een dwerg in de grote stad

WISSELKIND (Xavier Fourquemin & Pierre Dubois)
 Het is al vaker gezegd, 2015 is het jaar van de integrale. Steeds vaker verschijnen er complete edities van stripreeksen die eerder in losse delen verschenen. Soms zijn de verhalen tientallen jaren oud, maar ook van moderne klassiekers verschijnen er fraaie integrale uitgaven. En in die laatste categorie hoort De legende van het wisselkind thuis.
Xavier Fourquemin begon ooit als tekenaar van satirisch verhalen (Outlaw, Alban) maar koos een paar jaar geleden voor een wat realistischer tekenstijl en een ander soort verhalen. In die stijl maakte hij Miss Endicott en momenteel oogst hij veel lof voor de nog lopende serie De wezentrein. De legende van het wisselkind maakte hij  van 2008 tot 2012 met Pierre Dubois.
Dubois is een kenner van de kleine volken: kabouters, dwergen, pixies enzovoort. Hij schreef er een standaardwerk over, dat werd geïllustreerd door Rene Hausmann en hij gebruikte zijn kennis voor het schrijven van een aantal stripscenario's, waarvan zijn verhalen voor Rene Hausmann (Laiyna) het bekendste zijn. Wie zijn naam op een stripboek ziet staan kan er vrij zeker van zijn dat er kleine wezentjes in voorkomen. En dat is ook het geval bij De legende van het wisselkind.
Een wisselkind is in volksverhalen een mensenkind dat bij geboorte is verwisseld door een dwergenkind. Scrubby is zo iemand.
Het wisselkind uit ons verhaal wordt geboren in de negentiende eeuw op het Engelse platteland maar verhuist om de armoede te ontlopen met zijn familie naar Londen. Gaandeweg komt hij meer te weten over zijn afkomst en zijn bestemming. Intussen wordt Londen geteisterd door een seriemoordenaar.
Hoewel De legende van het wisselkind geen echte hoogvlieger is, is het toch in alle opzichten af. Fourquemin is een begenadigde tekenaar die overtuigende personages neer weet te zetten, of het nu mensen zijn of niet. Zijn decors van het Engelse platteland en vooral van Londen in de tijd van de opkomende industrie zijn heel sfeervol en geloofwaardig. Het verhaal is goed opgebouwd met goed getimede plotwisselingen en spanningsbogen en leest lekker weg. Kortom, wie van goede fantasy houdt en De legende van het wisselkind nog niet kende doet er goed aan om deze integrale te kopen. Kun je meteen het hele verhaal in een keer uitlezen.

 Lombard 2015; 296 pagina's; harde kaft; € 39,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten