zondag 13 september 2015

Vreemde vogels, reusachtige honden en ondeugende nissen

HILDA EN DE TROL en HILDA EN DE REUS VAN MIDDERNACHT (Luke Pearson)

 Nadat hun huisje vertrapt werd door een reus aan het einde van het vorige boek Hilda en de reus van Middernacht zijn Hilda en haar moeder verhuist naar de stad Trolberg. Het lukt Hilda niet erg om in de stad te aarden en haar klasgenoten blijken sadistjes te zijn die stenen gooien naar vogels.  Als ze weer eens bezig zijn om vogels te pesten weet Hilda er eentje te redden en dat blijkt een heel bijzondere vogel te zijn. Hilda en de voel verdwalen in de stad die zich intussen opmaakt voor het jaarlijkse grote feest: de vogelparade.
In Hilda en de zwarte hond krijgt Hilda te maken met een reusachtige hond en vervelende huisgeesten, de nissen. Hilda is lid geworden van de scouts, zodat ze weer rond kan zwerven in haar geliefde natuur. Bij haar zwerftochten komt zee voortdurend Tontu tegen, een huisgeest en samen lossen ze ook nog eens het mysterie op van de grote zwarte hond. Maar het lukt Hilda maar niet om haar padvindersinsignes te halen.
Hilda en de zwarte hond en Hilda en de vogelparade zijn opnieuw twee heerlijke boeken voor jong en oud. De zelf nog piepjonge Luke Pearson laat opnieuw zien dat hij een inventieve  verteller is die originele verhalen vertelt die wortelen in een Europese verteltraditie en toch iets heel eigens hebben, die leuk zijn om te lezen en toch ook grote thema's aansnijden. De ogenschijnlijk simpele tekeningen zijn doordacht en rijk aan details die soms pas bij een tweede keer lezen opvallen.
Hilda is de leukste stripserie voor kinderen van het moment. (En eigenlijk ook voor volwassenen)
Scratch books 2015; 44/64 pagina's; harde kaft; € 14,90 per deel

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten