zondag 6 september 2015

Op zoek naar de essentie van het bestaan

ZAND OP EEN ZEEBED (Lies van Gasse)
Lies van Gasse heeft een dubbel talent: ze tekent en schrijft gedichten. In haar boeken probeert ze die twee talenten samen te smeden tot een nieuwe vorm van vertellen. Zand op een zeebed is een hoogtepunt in haar ontwikkeling. Dit boek laat zich niet zo makkelijk in een hokje stoppen. Het is geen bundel stripverhalen, geen rijk geïllustreerde dichtbundel, maar wat is het dan wel? Een grafisch gedicht, zoals de uitgever het op de achterflap omschrijft?
Zand op een zeebed is een soort raamvertelling in beelden en gedichten, waarin een vrouw in de grote stad op zoek gaat naar de essentie van het menselijk bestaan. Van Gasse vertrekt bij de verhalen binnen dit raamwerk vanuit een stuk tekst of een beeld, waarna beiden samenvloeien of juist elk hun eigen verhaal verder vertellen. Daarbij laat van Gasse veel ruimte over voor de lezer om zelf op zoek te gaan naar samenhang en betekenis en soms werpt een tekening achterin het boek heel nieuw licht op een tekst die je eerder hebt gelezen.
De tekenstijl van Lies van Gasse is gebaseerd op oosters penseeltechnieken, maar ze heeft ook goed gekeken naar het werk van Hugo Pratt en (nog duidelijker) Edmond Baudoin (ten tijde van De reis). Net als de dichtregels zijn ook haar penseelstreken expressief en uitnodigend.
Zand op een zeebed biedt een unieke ervaring waarbij je als het ware tegelijkertijd kunst bekijkt en gedichten leest, die samensmelten en betekenis krijgen. Een unieke ervaring.
Wereldbibliotheek; 176 pagina's; paperback, zwart-wit; € 29,95
☺☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten