donderdag 6 augustus 2015

Een ellendig leven

DRACULA (Yves H. met Hermann, Sera & Dany)
In 1897 schreef de Ier Bram Stoker Dracula, een horrorverhaal in briefvorm. Het was niet de eerste roman over vampirisme, maar het door Stoker bedachte personage zou jarenlang model blijven staan voor het beeld van de vampier in de populaire cultuur. Aan Dracula is in de loop der jaren enorm veel verdiend, maar helaas niet door Stoker zelf, die tijdens zijn leven niet de erkenning kreeg die hij verdiende. 
Yves Huppen schreef een aantal jaren geleden een trilogie rond Dracula, zijn bedenker en zijn inspiratiebronnen, waarvoor de delen getekend werden door Dany, Sera en zijn vader Hermann. Oorspronkelijk verschenen de verhalen in drie losse delen, maar ze werden opnieuw uitgebracht in een gebundelde uitgave.
Stoker baseerde zijn personage op iemand die werkelijk bestaan heeft: Vlad Dracul, een Hongaarse prins zonder land. Hij leefde in een roerige tijd, waarin de Turken oprukten naar de Donau, maar ok allerlei kleine rijkjes onderling voortdurend met elkaar streden. Vlad werd legendarisch om zijn  wreedheid. Zo doodde hij zijn tegenstanders door ze aan houten staken te spietsen. De biografie van deze monsterlijke prins werd in beeld gebracht door Hermann, die het talent heeft om de meest gruwelijk taferelen te combineren met een prachtige stijl van tekenen en inkleuren. Het verhaal zelf is nogal een aaneenschakeling van historische feiten en wordt daardoor regelmatig nogal saai. Gelukkig staan daar voldoende mooi getekende platen tegenover.
Het tweede boek gaat over Bram Stoker, de bedenker van het romanpersonage Dracula.
Het is een triest verhaal over een man met een ellendig leven en een passie voor theater. Stoker leidt een saai en kleurloos leven als de Engelse acteur Henry Irving hem de kans geeft om bij hem te komen werken en mee te reizen met zijn toneelgezelschap. Samen beginnen ze in Londen een theater, maar door zijn bewondering voor Irving is Stoker blind voor de manier waarop hij door de acteur misbruikt wordt en ook zijn huwelijk gaat kapot. Het verhaal van Stokers leven wordt afgewisseld met fragmenten uit zijn boek en daarmee wordt duidelijk dat er in Dracula  heel wat elementen uit Stokers eigen leven zijn verwerkt. Dit is verreweg het meest interessante deel van de trilogie, al zullen veel lezers moeten wennen  aan de manier waarop Sera het heeft uitgewerkt in een techniek die doet denken aan scraperboard en linosneden, en dat alles op zwarte pagina's.
Na de persoon waarop Dracula werd gebaseerd en de schrijver van het boek, komt de streek waarin graaf Vlad leefde aan bod. Over dit derde boek kunnen we het kortst zijn, dat is na alle wreedheden en ellendige levenslopen een vrij luchtig verhaal over een striptekenaar die op zoek naar inspiratie een kasteel in Hongarije bezoekt en daar betrokken raakt bij allerlei vreemde nachtelijke taferelen. Dany introduceert het erotische element dat de laatste jaren zo vaak wordt geassocieerd met vampiers en het is altijd fijn om weer eens wat tekenwerk van hem te zien, want dat wordt steeds zeldzamer.
Casterman 2015;168 pagina's, kleur; hardcover; € 29,95

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten