maandag 10 augustus 2015

Een amusante en onderhoudende thriller

RIK RINGERS 1: R.I.P. Rik  (Simon van Liemt & Zidrou)
Zidrou slaat weer toe. De veelgeprezen scenarist mocht iets doen met Rik Ringers. En dat leverde R.I.P. Rik op, het eerste album met de klassieke stripheld Rik Ringers sinds de dood van zijn tekenaar Tibet in 2010.
Rik Ringers werd zestig jaar geleden bedacht door schrijver André-Paul Duchateau, die op dat moment wat detectiveromans op zijn naam had staan. Van professie is Ringers journalist, maar de avonturen die hij 78 albums lang beleeft zijn klassieke puzzeldetectives, waarbij de vraag is: whodunnit? De steevast dezelfde kleding dragende Ringers was het type ideale schoonzoon, boy next door of hoe je het ook noemen wilt. Een moraalridder, onkreukbaar en seksloos.
Het is dus even slikken bij het doorbladeren van R.I.P. Rik  bij het zien van de naakte  eeuwige verloofde van Rik, Nadine, die zich op een slechts in onderbroek geklede Rik Ringers werpt en in een andere scène de held zelf die zonder pardon een misdadiger een kogel door het lijf jaagt. Maar verfrissend is het op een bepaalde manier ook wel.
Eenmaal aan het album begonnen komt de aap uit de mouw en blijkt (spoiler alert!) dat we niet met Rik Ringers te maken hebben, maar met zin eeuwige tegenstander de Kameleon, die Riks uiterlijk heeft aangenomen. Handig weet Zidrou het dubbelgangermotief te combineren met de thematiek van Jekyll en Hyde en dat levert een amusante en onderhoudende wraakthriller op. Voor zijn Rik Ringers keert Zidrou terug naar de versie van de jaren zestig en geeft er een eigentijdse draai aan, waarbij de tamelijk onbekende Simon van Liemt de pagina-layout moderniseert. Zidrou, die vooral lof oogst voor zijn romanachtige verhalen voor volwassen lezers bewijst met R.I.P. Rik dat ook een klassieke avonturenstrip met een ogenschijnlijk ouderwetse stripheld bij hem in goede, vaardige handen is.
Le Lombard 2015; 56 pagina's; softcover; Prijs € 7,50
☺☺☺

Kijk ook eens op http://hanspols.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten