woensdag 15 juli 2015

Verleid door de duivel

Love in vain (Mezzo & Dupont) 
Het scheelde niet veel of we zouden nooit iets hebben gehoord van Robert Johnson. Hij stierf in 1938 op slechts 27-jarige leeftijd. Gelukkig maakte de bluespionier H.C. Speir in 1936 en 1937 een opnamesessie met hem. Dankzij die plaatopnamen ging Johnson de geschiedenis in als een van de beste gitaristen aller tijden.
Johnson groeide onder moeilijke omstandigheden op in Mississippi. Zijn echte vader verliet hem  nog voor zijn geboorte en zijn stiefvader toen hij nog een baby was. Zijn enorme libido bracht hem regelmatig in de problemen en al op  achttienjarige leeftijd moest hij trouwen.  Bij de geboorte van zijn kind kwamen zowel zijn eerste vrouw als zijn kind om het leven. Vanaf dat moment trok hij rond om de blues te spelen. Aanvankelijk speelde hij bluesharmonica , maar hij wilde zichzelf liever op gitaar begeleiden. Johnson leerde zo snel en zo goed gitaarspelen dat de legende werd geboren dat hij het had geleerd van de duivel. Het is een van de bekendste legendes van de popmuziek. Op een kruispunt stond Johnson gitaar te spelen toen hij werd benaderd door een mysterieuze man. Die stemde zijn gitaar en gaf hem de gitaar terug en het talent om er op te spelen in ruil voor zijn ziel.
De Fransman Mezzo (Pascal Mesemberg) is de ideale tekenaar om van Robert Johnsons levensverhaal een biografie in stripvorm te maken. Mezoo's werk wordt gekenmerkt door een duistere, gewelddadige sfeer en een voorkeur voor de Verenigde Staten als decor voor zijn verhalen. Meestal werkt Mezzo (met uitzondering van de trilogie De Vliegenkoning) in zwart-wit. Met de nadruk op zwart! Het lijkt alsof de pagina's van Love in vain uit het zwart zijn ontstaan waarbij het vaak schaarse wit dat hij gebruikt voor een beetje licht moet zorgen. Het effect van deze manier van werken is indrukwekkend.
Wie een blik werpt in het boek begrijpt waarom er in Frankrijk al 20.000 exemplaren zijn verkocht en het boek door de Franse stripwinkels is uitgeroepen tot boek van het jaar. Elke pagina van Love in vain is een kunstwerkje op zich. De tekeningen worden ondersteunt door de po√ętische teksten van J.M. Dupont  en de Nederlandse uitgave is grafisch perfect verzorgd. En wie is de verteller van het verhaal van Robert Johnsons leven? Ik denk dat je zijn naam al hebt geraden.
Sherpa 2015; 72 pagina's; harde kaft; € 24,95
☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten