zaterdag 4 juli 2015

Moord en doodslag in de Middeleeuwen

HET DERDE TESTAMENT - EERSTE CYCLUS (Alex Alice en Xavier Dorison)
Alex Alice is een van de beste tekenaars van realistische stripverhalen van het moment. Wie zich daar zelf van wil overtuigen moet absoluut zijn nieuwe strip Het kasteel in de sterren (waarover later meer) en de integrale versie van Het derde testament aanschaffen.
Met Het derde testament vestigde Alice en Dorison in één klap hun naam, een  adembenemende historische thriller.  Het verhaal speelt zich af in de veertiende eeuw en alles draait om een geheimzinnige reliek waar verschillende partijen jacht op maken. De ellende begint als deze reliek wordt ontdekt in een Frans klooster, gevolgd door een gruwelijke moordpartij. De aartsbisschop van Parijs roept de hulp in van de omstreden voormalige inquisiteur Conrad von Marbourg om het raadsel van het reliek te onderzoeken. Nadat ook de aartsbisschop wordt vermoord gaat von Marbourg op zoek naar een kopie van het geschrift, daarbij geholpen door de wees geworden dochter van de aartsbisscchop.
Hun speurtocht leidt door delen van Europa en voert hun onder andere naar Toledo en Schotland. Daarbij worden ze voortdurend op de hielen worden gezeten door een horde in het zwart geklede ridders, Maar er zijn nog meer partijen die Conad en Elisabeth dwars zitten terwijl zij steeds meer te weten komen. Het geschrift blijkt te zijn geschreven in de eerste eeuw door Julius van Samaria en de onthulling ervan zou heel het christendom opschudden.
Umberto Eco ontmoet Indiana Jones. Zo zou je het verhaal kunnen schetsen. Dorison schreef een complex verhaal met verrassende wendingen dat volledig gebaseerd is op historische gebeurtenissen en personages. Alice leverde er het schitterende tekenwerk bij. Dynamische acties combineert hij met adembenemende decors en interieurs. Het verhaal dat ondanks de complexiteit geen moment onoverzichtelijk wordt heeft tien tot vijjftien jaar nadat het voor het eerst verscheen nog niets aan kwaliteit ingeboet evenmin als de tekeningen.
Het derde testament is een must voor elke stripliefhebber, een moderne klassieker!
Glénat 2015; 230 pagina's; harde kaft; € 45,00
☺☺☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten