woensdag 27 mei 2015

Het utopia van een vreemde snuiter

HET EXPERIMENT (Nicolas Debon)
In de zomer van 1903 laat de anarchist Fortuné Henry de grote stad achter zich en vertrekt naar de Franse Ardennen. (Aiglemont) Hij heeft er een stukje grond gekocht waarop hij, onafhankelijk van alles en iedereen een bestaan wil opbouwen. De dorpsbewoners vinden hem maar een vreemde snuiter, maar worden ook geboeid door zijn idealisme. Henry blijft niet lang alleen. Hij krijgt gezelschap van een bont groepje communisten, anarchisten en landlopers. Zo ontstaat er in korte tijd min of meer spontaan een commune die de bewoners tot L'essai (Het experiment) dopen.
Het experiment was geen lang leven beschoren. Onderlinge meningsverschillen over de te volgen koers en stromen bezoekers zorgden ervoor dat de commune in 1907 ten onder ging. L'essai is een mooi voorbeeld van het utopisch denken dat na de Industriële revolutie opkwam en waarbij gezocht werd naar nieuwe klasseloze samenlevingsvormen. Nicolas Debon maakte er een boek over.
Debon heeft tot nu toe vooral kinderboeken geïllustreerd. Die achtergrond komt het beste tot uitdrukking in de afbeeldingen die een halve tot een hele pagina groot zijn. Debon schildert in stevige penseelstreken en dat levert mooie landschappen op. Maar het is ook meteen de zwakke kant van het boek. Zijn penseelstijl leent zich niet zo goed voor kleinere plaatjes, de personages missen emoties in hun gezichtsuitdrukking en de baard van Henry is bijvoorbeeld meer een zwarte vlek die je pas na aandachtig kijken als zodanig herkent. Het is een minpuntje van dit boek dat verder erg leuk is om te lezen.
Scratch 2015;88 pagina's; hardcover; € 19,90

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten