donderdag 21 mei 2015

Bonnie en Clyde in Parijs (onder water)

OP DRIFT (Xavier Coste)
 In 1910 overstroomt de Seine en komt Parijs onder water te staan. Op het moment bevinden een Amerikaan en zijn vriendin zich in de Franse hoofdstad. Hij heeft schulden gemaakt met gokken en moet een fors bedrag terugbetalen aan misdadige gokbazen. Zijn vriendin prostitueert zich, maar dat levert niet genoeg op om het tuig van zich af te houden. In de overstroming ziet hij een kans om in één keer va zijn schulden af te komen door een bank te overvallen. Hij zoekt een groepje criminelen bij elkaar en beraamt een plan voor een bankoverval.
Al vrij snel na hun criminele daad worden de daders gepakt. Alleen de vriendin van de Amerikaan weet te ontsnappen aan de politie. De man wordt naar een strafkamp gestuurd. Ziehier het magere gangsterverhaal dat Xavier Coste vertelt. Hij baseerde het op twee gebeurtenissen die werkelijk plaatsvonden:  de overstroming van Parijs in 1910 en de overval op de American Express Bank in 1903,waarbij de daders  in werkelijkheid twee Ieren waren.
Van de overstroming zijn veel foto's bewaard gebleven, merendeels als oude ansichtkaarten. Die gebruikte Xavier Coste (die eerder een biografie van Egon Schiele tekende) als documentatie voor zijn enigszins spookachtige, maar ook wel sprookjesachtige afbeeldingen van een overstroomde stad. 
Het geheel krijgt een Jugendstilachtige vormgeving. Best mooi, maar het is niet voldoende om Op drift de moeite waard te maken om te lezen. Daarvoor is het verhaal dat verteld wordt te dunnetjes en onorigineel.
Casterman2015
72 pagina'; kleur; hardcover; € 18,95

☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten