woensdag 1 april 2015

Opstandige pubers met gierende hormonen

GUNG HO 1: Zwarte schapen (Thomas von Kummant & Benjamin von Eckartsberg) 
Na eerst twee delen te hebben getekend van de stripversie van Kroniek der onsterfelijken droeg Thomas von Kummant de tekenpen over aan Chaiko, om zich helemaal te kunnen concentreren op zijn eigen reeks Gung Ho. Een goede zet blijkt achteraf want de eerste twee delen werden in Frankrijk heel warm onthaald. Dat lijkt in het Nederlandse taalgebied ook te gaan gebeuren.
Het enthousiasme voor Gung Ho heeft niet in de eerste plaats met het basisgegeven te maken; dat is niet zo origineel. Hermann deed het al eerder met Jeremiah en zo kunnen we nog wel een paar voorbeelden noemen. Europa ligt in pijn, de mensheid is geminimaliseerd en wat ervan over is leeft in zogenaamde kolonies. De broertjes Archibald en Zacharias Goodwoody hebben ondanks hun jonge leeftijd al heel wat uitgevreten en worden overgebracht  naar kolonie nr. 16, een kamp waar, afgezien van de leiding, alleen pubers wonen. Ze maken er kennis met de overige bewoners en leren er te overleven in een vijandige omgeving. Daarvoor is discipline nodig en samenwerking. Dat valt niet altijd mee voor een stel opstandige pubers met gierende hormonen. De kolonie wordt van buitenaf bedreigd door de monsterlijke Rippers. Maar het gevaar komt niet alleen van buiten, ook binnen de omheining van de kolonie zijn volop spanningen.
Von Kumant en von Eckartsberg hebben twee troeven in handen waardoor Gung Ho uitstijgt boven de middelmaat en beter is dan andere strips in dit genre. (ja, ook beter dan Jeremiah) Dat is in de eerste plaats het tekenwerk van von Kumant. Hij heeft een bijzondere manier van werken. von Kumant maakt geen gebruik van contourlijnen voor de personages, hij bouwt ze op in kleur. Door de kleur van de personages te laten contrasteren met de achtergrondkleuren bereikt hij een soort driedimensionaal effect.
Ten tweede is er de dikte van het boek, tweemaal de gebruikelijke omvang van een stripverhaal, die het mogelijk maakt om de bewoners van kolonie 16, jonge mensen met al hun problemen en onhebbelijkheden, rustig te introduceren en de spanning op te bouwen. Op  die manier geven ze het verhaal diepgang.
Gung Ho heeft alles in zich om een succesvolle serie (van vijf delen) te worden die ook de jonge lezers van romans en films zoals Gone en Hunger games aan moet spreken.
Gorilla avonturenstrips 2015
88 pagina's, kleur;hardcover; € 14,95☺☺☺☺Geen opmerkingen:

Een reactie posten