woensdag 29 april 2015

Als een enge droom

LILY (Martha Verschaffel)
Boeken zijn net als mensen. Ze geven zichzelf niet altijd meteen prijs. Daar moet je eerst wat moeite voor doen. Zo'n boek is Lily. Het is een niet al te dik boekje met weinig tekeningen en nog minder tekst dat je vrij snel kunt doorbladeren. Maar dan doe je jezelf tekort. Verschaffel nodigt je uit om goed te kijken, details in je op te nemen en het boekje een paar keer ter hand te nemen. Dan zal het verhaal zich gaan ontvouwen.

Met Lily debuteert Martha Verschaffel, nadat ze eerder al wat korte verhalen had getekend voor een aantal tijdschriften en uitgaven in eigen beheer. Het is een opvallend boek, niet alleen door het verhaal, maar ook door de manier van werken en de uitvoering van het boek. Verschaffel werkt graag met potlood, ze schetst niet en aan de uiteindelijke pagina's kun je vaak nog zien waar ze gom heeft gebruikt of heeft geknipt en geplakt. Het boek heeft geen rug zodat het bindgaren en de lijm te zien is.
Lily is een verhaal over drie zussen die bij elkaar wonen. Hun rustige leven wordt bedreigd als iemand (een man? Een vos?) hun huis binnendringt. Daar zet Verschaffel in feite de gebeurtenissen stil om vanuit verschillende perspectieven de handelingen van de drie zussen te beschrijven. Lily is de jongste en haar twee oudere zussen proberen haar te beschermen. Door planten voor de deur te zetten, door haar achter het gordijn te zetten. Het zijn zinloze acties.
Lily heeft een beklemmende sfeer. Er is voortdurend het gevoel van dreiging als in een enge droom. In zekere zin is dromen ook het thema van Lily. Ook in dromen volgen scènes zich immers niet op een logische manier op en verschuiven perspectieven. En net als wanneer je uit een droom ontwaakt blijf je nadat je je ogen weer opslaat van het boek zitten met de vraag of het nu echt was of een droom.
Bries 2015                 120 pagina's, zwart-wit;paperback; € 20,00                               ☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten