vrijdag 6 februari 2015

Interieurs met een unieke charme

DE COMPLETE BAARD EN KALE 1: DIE DUVELSE MENEER STOMP (Will  & Rosy)
Baard en Kale zijn twee van de oudste Europese stripfiguren. Hun avonturen stonden al in het eerste nummer van het stripblad Robedoes, en dat verscheen in 1938. De wat kleurloze avonturen van het speurdersduo dat voortdurend zonder geld zat werden toen getekend door Fernand Dineur. Will (pseudoniem van Willy Maltaite) nam de tekenpen van hem over in 1949. Hij werd daarbij de eerste jaren bijgestaan door Dineur en daarna  door diverse andere schrijvers. Met de komst van Maurice Rosy als scenarist brak vanaf 1954 de meest succesvolle periode aan in het bestaan van de reeks die uiteindelijk in 1997 wat roemloos ten einde kwam.
Het zijn vooral de verhalen uit de vijftiger en zestiger jaren die van de serie Baard en Kale een stripklassieker maakten. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Stomp. De gewetenloze superschurk duikt voor het eerst op in het verhaal Baard en Kale tegen de Witte Hand. Baard en Kale slagen er maar niet in om hem definitief onschadelijk te maken en Stomp keert nog vele malen terug in de verhalen uit de reeks. In het eerste deel van De complete Baard en Kale zijn de eerste drie boeken gebundeld waarin Stomp voorkomt: De Witte Hand, Stomp komt terug en Hokus Pokus Pas. Zestig jaar nadat ze voor het eerst verschenen zijn dit nog altijd frisse verhalen. Natuurlijk zijn ze wat simpeler van opzet en minder genuanceerd dan we tegenwoordig van stripverhalen gewend zijn en spelen de verhalen zich af in een tijd dat er nog geen Pc's en mobiele telefoons waren. Maar de verhalen hebben vaart, de personages zijn interessant en wat vooral overeind is gebleven is Wills tekenwerk. Zijn vliegtuigen, auto's en hebben een unieke charme, net zoals de interieurs. Alles ademt de typische sfeer van de jaren vijftig met zijn gestroomlijnde en futuristische design.
Aan de drie verhalen is een twintig pagina's tellend dossier toegevoegd met achtergrondinformatie over de serie en de auteurs met veel uniek illustratiemateriaal. Ook aan de druk is veel zorg besteed. De uitgever maakt met dit eerste deel een goede start met een serie herdrukken van stripklassiekers en koos voor drie van de meest kenmerkende verhalen. De complete Baard en Kale wordt geen chronologische reeks maar een thematische. In het volgende boek zullen de drie eerste verhalen staan  die Maurice Tillieux schreef eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Daarna volgt weer een bundel met Stompverhalen.
Arboris 2014
160 pagina's, kleur; hardcover; € 24,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten