donderdag 19 februari 2015

Een verrassing voor lezers van Asterix

DE COMPLETE TANGUY EN LAVERDURE 1: DE VLIEGSCHOOL VAN MEKNÈS
DE COMPLETE TANGUY EN LAVERDURE 2: HET ESCADRILLE VAN DE OOIEVAARS  (Albert Uderzo & Jean-Michel Charlier)


 In 1959 verschijnt het eerste nummer van het jeugdblad Pilote. Een belangrijk deel van de inhoud bestaat uit stripverhalen en in dit eerste nummer zien we het debuut van de succesvolle reeksen Roodbaard, Tanguy en Laverdure en Asterix. Het zal nog even duren voordat de dappere gallier de populairste stripfiguur ter wereld wordt. In eerste instantie heeft de andere strip die Albert Uderzo tekent meer succes. Tanguy en Laverdure slaat meteen aan bij de lezers van Pilote. De strip wordt geschreven door Jean-Michel Charlier, die ook al een andere succesvolle pilotenstrip op zijn naam heeft staan: Buck Danny. Het grote verschil tussen de twee series is dat Tanguy en Laverdure Fransen zijn die vliegen in Franse vliegtuigen.
Wie Uderzo alleen maar kent als de tekenaar van Asterix zal verrast worden door deze ruim vijftig jaar oude verhalen. Hij is een enorm veelzijdige tekenaar, die voordat hij bij Pilote gaat werken al heel veel stripverhalen en illustraties heeft gemaakt in allerlei genres en stijlen. Bij de start van Pilote tekent hij net zo makkelijk hypermoderne vliegtuigen als een traditioneel Gallisch dorpje. Het eerste verhaal van Tanguy en Laverdure speelt zich af in Marokko, waar de twee hun opleiding krijgen tot jachtpiloot. Ze krijgen het zwaar onder luitenant Darnier, maar niet zo zwaar als Saint Helier, een van de andere piloten, waar Darnier zwaar de pik op heeft. Tanguy neemt het voor zijn gekwelde collega op. Terwijl de piloten nog volop in opleiding zijn, komt een geheime Franse raket in het Atlasgebergte terecht. Een vijandige mogendheid probeert de raket in handen te krijgen en de jonge piloten moeten dit zien te voorkomen. Bij een patrouillevlucht crashen Darnier en Saint Helier met hun vliegtuigen. In het tweede deel van het verhaal gaan Tanguy en Laverdure naar hen op zoek.
In een paar pagina's weten Uderzo en Charlier al twee sterke en overtuigende personages neer te zetten. Tanguy is de padvinder en Laverdure de lolbroek. Opvallend is dat Laverdure ook meer karikaturaal getekend is dan de rest van de personages.
Toen dit verhaal voor het eerst verscheen werd het alleen voor publicatie in het tijdschrift Pilote gemaakt. Met een mogelijke albumpublicatie werd helemaal geen tekening gehouden. Toen een paar jaar later de Collection Pilote van start ging was Tanguy en Laverdure een van de series die werd utverkoren voor deze albumreeks. Om technische redenen waren stripalbums toen nooit dikker dan 48 pagina's. Daarom werd dit eerste verhaal van Tanguy & Laverdure botweg in tweeën gehakt en als twee afzonderlijke boeken verkocht. Het is nu pas voor het eerst te lezen zoals het bedoeld was, namelijk als één verhaal van 84 pagina's.
Iets vergelijkbaars gebeurde met Spionnen en sabotage (opgenomen in boek 2), waarvan hele pagina's niet in de albumuitgave kwamen. In de integrale uitgave zijn de verwijderde stroken voor het eerst in het Nederlands te lezen. Eindelijk gerechtigheid. In de oude verhalen van Uderzo en Charlier zit veel humor. De eerste acht pagina's van Spionnen en sabotage zijn zelfs een aaneenschakeling van grappen en grollen, waarbij van het ontrollen van een plot nog geen sprake is. Maar het zijn in de eerste plaats realistische avonturenverhalen die weten te overtuigen door de zorg waarmee Charlier zich heeft gedocumenteerd.
Uitgeverij Arboris heeft veel aandacht besteed aan de verzorging van de eerste delen van De complete Tanguy en Laverdure. De verhalen zijn opnieuw vertaald en de kwaliteit van de reproductie is hoog met een mooie inkleuring en gedrukt op dik papier. Beide boeken hebben als extra een twintigtal heel interessante pagina's met achtergrondverhalen en  bijzonder illustratiemateriaal.
Arboris 2014 / 2015
ca. 160 pagina's per deel, kleur; hardcover; € 24,95
☺☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten