maandag 12 januari 2015

Slapende passagiers en een verslaafde boordcommandant

PARIJS ZIEN... (François Schuiten & Benoit Peeters)
 Schuiten & Peeters legden het werken aan De Duistere Steden even neer om het tweedelige Parijs zien... te maken. De verschijning van het eerste deel van het verhaal valt samen met de tentoonstelling Revoir Paris, die momenteel in Parijs te zien is.

Hoe zou Parijs eruitzien over pakweg honderdveertig jaar? Die vraag is het uitgangspunt voor  een sciencefictionverhaal  over Karinh, een jonge vrouw, die dat gaat ontdekken.
In 2155 leeft de wereldbevolking voor een deel in een grote ruimtekolonie, de Ark, een soort utopische samenleving, waarin vrouwen verplicht worden om kinderen te krijgen. Daar pas Karinh voor en om aan haar lot te ontkomen geeft ze zich als vrijwilliger op voor een expeditie vanuit de Ark naar Parijs. Ze wordt aangenomen en mag als boordcommandant de expeditie leiden, die verder bestaat uit bejaarden die aan boord van het ruimteschip in een hybernetische slaaptoestand worden gebracht, die duurt totdat ze op aarde zijn..
Er is nog een andere reden waarom Karinh naar Parijs wil: ze heeft haar aardse moeder nooit gekend en  wil meer over haar te weten komen. De reis duurt lang en Karinh doodt de tijd door een drug te nemen waarmee ze uitstapjes kan maken naar Parijs. Ze raakt hier zo aan verslaafd dat ze haar taken verwaarloosd en een van de passagiers haar terechtwijst. Tevergeefs. Eenmaal op aarde verlaat ze de anderen en gaat in een bootje over de Seine naar Parijs, op zoek naar haar moeder.
Het verhaal is spannend genoeg om uit te kijken naar het vervolg, maar Parijs zien... is ook een schitterend getekend boek geworden om keer en keer door te bladeren en te bekijken met een mooie mix van futuristische elementen en historische architectuur.
Casterman 2014
64 pagina's, kleur; hardcover; € 20,00

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten