maandag 5 januari 2015

Mirakels goede debuutstrip

HET MIRAKEL VAN VIERVES (Inne Haine)
 Bent u ooit op een vakantie in de Belgische Ardennen langs Vierves-sur-Haine gereden? Nee? Dat klopt, want Vierves-sur-Haine bestaat niet echt, het dorpje is bedacht door Inne Haine, maar het zou heel goed wel kunnen bestaan.
Het fictieve dorpje heeft één belangrijke toeristische trekpleister: het hert Gérard.
Volgens de legende heeft ooit een vrouw, Suzanne, het bos bij Vierves-sur-Haine bezocht en is er op een steen gaan liggen waarvan gezegd wordt dat hij onvruchtbaarheid geneest. Als ze op de steen zit loopt er een hertje op haar af, een weesje waar Suzanne voor gaat zorgen. en, o wonder, ze raakt zwanger.
Sindsdien bezoeken jaarlijks honderden toeristen Vierves-sur-Haine om er misschien een glimp op te vangen van  Gérard, het door Suzanne grootgebrachte hertje. Het jaarlijkse hoogtepunt in is het dorpsfeest, waarbij degene die het afgeworpen gewei van Gérard heeft gevonden kans maakt op een mooie prijs. De inwoners van het dorpje leven van het toerisme, zoals Josiane en François, die een souvenirwinkel hebben.
Maar het gaat mis als François het hert aanrijdt met zijn bestelwagen met de dood van Gérard als gevolg. En dat vlak voor het feest! Hoe moet François zich hieruit redden?
Het mirakel van Vierves is een knap geconstrueerd verhaal, waarin Inne Haine scènes uit  het heden afwisselt met flashbacks en informatieve stukjes, zoals een folder, een vogelkaart en een poster. Zo ontstaat er geleidelijk aan een beeld van de gebeurtenissen uit heden en verleden, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de burgemeester en de boswachter,die nog jongens waren toen het (toch niet zo wonderlijke) mirakel plaatsvond.
Maar het grootste wonder is eigenlijk dat er in het Nederlandstalige deel van België zoveel strptekenend talent is, waar steeds weer nieuwe namen bij komen.
Met Het mirakel van Vierves levert Inne Haine, die in 2011 afstudeerde aan de stripopleiding van de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel, een mirakels goed debuut af.
Oogachtend 2014
140 pagina's, kleur; hardcover; € 24,00
☺☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten