dinsdag 30 december 2014

Wat waren de beste strips en graphic novels van 2014?

Nog altijd worden de stripwinkels wekelijks overspoeld met nieuwe titels. Aan de trend om veel titels uit te brengen in relatief kleine oplages lijkt nog geen einde te komen. Uitgevers kiezen voor veel titels, kleine oplagen en een relatief hoge prijs. Daar staat wel tegenover dat de boeken ook dikker worden. Het aantal nieuwe graphic novels neemt af ten opzichte van voorgaande jaren en vrijwel geen enkele literaire uitgever waagt zich nog aan de grafische roman. Vooral dankzij één zeer productieve uitgeverij (RW) verschijnen er steeds meer vertalingen van Amerikaanse strips (die tot nu toe vooral uit het fonds van DC komen). Een andere trend die ik vorig jaar al voorspelde lijkt door te zetten. Opmerkelijk genoeg zijn het niet de oorspronkelijke uitgevers die stripklassiekers herdrukken in een integrale uitgave, maar twee kleinere Nederlandse uitgevers. Nadat uitgeverij Sherpa aftrapte met de integrale Roodbaard pakte Arboris nog net op de rand van het jaar uit met de eerste delen van de integrale Tanguy en Laverdure, Beverpatroelje en  Baard en Kale. Er verscheen dus weer een hele berg stripboeken in 2014, maar zat er ook iets bij wat de moeite waar is om te lezen? Net als vorig jaar heb ik heb de uitgaven waaraan ik zelf het meeste plezier heb beleefd op een rijtje gezet voor je, verdeeld in 10 vertaalde of oorspronkelijk Nederlandstalige titels, 5 onvertaalde boeken en nog eens 5 uitgaven die ik om de een of andere reden bijzonder vond. Dit zijn ze.
De tien beste Nederlandstalige uitgaven

1. De terugkeer van de wespendief van Aimée de Jongh (uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij)

2. De allerlaatste tijger van Michaël Olbrechts (uitgeverij Oogachtend)
3. Doolhof van Eden van Roelof Wijtsma (uitgeverij Sherpa)

4. Meer als het klikt van Dominique Goblet (uitgeverij Bries)
5. Ayak en Por 1 van Wilbert van der Steen (uitgeverij Strip 2000)
6. Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven van Ulli Lust (uitgeverij Scratch)
7. Folies Bergères van Porcel en Zidrou (uitgeverij Dargaud)
8. Junker van Simon Spruyt (uitgeverij Blloan)
9. Het mirakel van Vierves door Inne Haine (uitgeverij
Oogachtend)
10.Sugar van Serge Baeken (uitgeverij Blloan)

Nederlandse en Vlaamse stripmakers lieten zich in 2014 van hun beste kant zien en wisten meerdere malen te verrassen. Laten we in Nederland beginnen. Aimée de Jongh maakte een indrukwekkende eerste grafische roman over zelfmoord en jeugdtrauma's: De terugkeer van de wespendief.  Nog bijna niemand had van Wilbert van der Steen gehoord, maar vrijwel iedereen was het er over eens: Ayak en Por is een prachtig debuut, waarmee van der Steen en Legendre aantonen dat goede jeugdstrips voor lezers van alle leeftijden zijn. Eveneens veelbesproken was Doolhof van Eeden, een boek waar Roelof Wijtsma jarenlang aan werkte met een als resultaat een spiritueel stripverhaal waarin de lezer zelf betekenis kan zoeken en vinden. In Vlaanderen lopen enorm veel getalenteerde stripmakers rond en dat levert bijna jaarlijks een aantal mooie debuutstrips op. Met De allerlaatste tijger liet Michaël Olbrechts voor het eerst van zich horen. Het is een pakkende familiegeschiedenis die vertelt wordt in een rijdende auto. Een heel ander soort verhaal wordt verteld in  Het mirakel van Vierves van Inne Haine, een geestig verhaal over de belangrijkste toeristische attractie van een fictief Belgisch dorp; een hert dat onvruchtbare vrouwen vruchtbaar kan maken. Simon Spruyt is inmiddels geen debutant meer, maar koos voor Junker voor een heel nieuwe tekenstijl, met een geslaagde strip als resultaat. Serge Baeken bewees met Sugar dat het heel goed mogelijk is om met het medium strip te experimenteren en toch een boek te maken waar een groot publiek van heeft genoten. 
Minder toegankelijk   is het experiment van Dominique Goblet en Kai Pfeiffer, maar Meer als het klikt, het resultaat van hun samenwerking is absoluut de moeite waard voor wie openstaat voor vernieuwing. Zoals te verwachten was verschenen in 2014 veel stripboeken over de eerste wereldoorlog. Dat leverde veel saaie verhalen op, maar ook een verrassing: Folies Bergère, het beste verhaal dat Zidrou tot nu toe heeft geschreven. Een ander soort verrassing was het vertrek van Hansje Joustra bij de Bezige Bij en de oprichting van Scratch Books. De eerste uitgave van zijn nieuwe uitgeverij was meteen een voltreffer: Vandaag is de laatste dag van je leven van Ulli Lust.
Vertalen alsjeblieft

1. Room for love van Ilya (Uitgeverij Selfmade hero)
2. The park van Oscar Zarate (Uitgeverij Selfmade hero)
3. The boxer van Reinhard Kleist (Uitgeverij Selfmade hero)
4.Quai d'Orsai/ Weapons of mass diplomacy van Christophe Blain (Uitgeverij Dargaud/Selfmade hero)
5. The Graveyard Book van P. Craig Russell, Neil Gaiman en vele anderen (uitgeverij Harper Collins)
Ondanks die grote stapel blijven er ook interessante boeken onvertaald. Ten onrechte. Vooral in Engeland gebeuren tegenwoordig interessante dingen. Dit zijn vijf titels die het absoluut verdienen om vertaald te worden in het Nederlands. En heren uitgevers, dat wil ik graag voor u doen.

Vijf bijzondere boeken
1. Majoor Fataal van Moebius (uitgeverij Sherpa)
De ultieme uitgave van Moebius' belangrijkste boek. Een tot in de puntjes verzorgde uitgave die volledig recht doet aan het baanbrekende verhaal.
2. Diosamante van Gal en Jodorowsky (uitgeverij Sherpa)
Nadat eerder al De legers van de veroveraar en De waak van Arn in dezelfde uitvoering werden herdrukt zijn met deze uitgave zijn  zo'n beetje alle strips die Gal heeft gemaakt verzameld. Een klein, maar heel mooi oeuvre.
3.Eva's gesternte van Yslaire (uitgeverij Casterman)
Integrale uitgave van een verhaal dat eerder verscheen als Le vingtieme ciel en een nogal rommelige uitgavengeschiedenis kende.
4.De jaren Pep van Ger Apeldoorn (uitgeverij Don Lawrence Collection)
Mooi eerbetoon aan het tijdschrift dat een cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Nederlandse strip.
5. Jim Curious van Matthias Pichard  (uitgeverij Bries), een bijzonder prentenboek met spectaculaire 3D-effecten.
En in 2015? Nog meer integralen. Nog meer superhelden. Een heleboel titels bij Scratch. Gorilla, een nieuwe uitgeverij.
Ik blijf ook in  het komende jaar je kritische gids in stripland.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten