maandag 22 december 2014

Verstrikt in het financiële web

Shadow banking 1: De kracht van de schaduw 
(Eric Chabbert, Corbeyran & Fréderic Bagarry)


Shadow Banking is, zoals de titel al min of meer belooft, een financiële thriller. Het verhaal speelt zich af in de maanden voorafgaand aan de grote bankencrisis van 2008. Mathieu Dorval heeft het geluk dat hij als kind geadopteerd door Victor de la Salle, een topman bij de Europese Centrale Bank. Dankzij hem krijgt Mathieu direct na zijn studie een baan als trader bij de ECB. Daar komt hij erachter dat Griekenland praktisch failliet is. Victor beschikt intussen over geheime Chinese informatie. Samen gaan ze op onderzoek uit en ze raken verstrikt in het web dat zal leiden tot de crisis. Althans, volgens de lezing van de auteurs van Shadow Banking. Dat zijn Corbeyran, geen onbekende in de stripwereld, en Bagarry, zelf een voormalige trader, die ongetwijfeld veel afweet van de gang van zaken bij investeringsbanken.

Het probleem met een financiële thriller is dat er veel in moet worden uitgelegd over vak behoorlijk ingewikkelde transacties. In het geval van Shadow Banking wordt dat deels opgevangen door voorin het boek een bescheiden woordenlijst op te nemen, maar lang niet alle begrippen en afkortingen uit het verhaal staan hierin. Dat het niettemin mogelijk is om leesbare en spannende thrillers te maken die zich afspelen in de wereld van het grote geld lieten de succesvolle series Largo Winch en  I.R.S.  al zien. Ook Bankgeheimen bleef doorgaans goed leesbaar.
Shadow Banking is een reeks van dezelfde uitgever en kan worden gezien als een vervolg op Bankgeheimen, maar het ziet ernaar uit dat Corbeyran en Bagarry wat dieper willen graven dan hun voorgangers, zodat er in dit eerste deel vooral veel wordt gepraat en uitgelegd.  Dat gaat ten koste van de actie. Geen probleem en best spannend als je in bankzaken geïnteresseerd bent of deze wereld zelf van binnenuit kent, maar voor de gemiddelde striplezer waarschijnlijk wat aan de saaie kant. Die komt hopelijk vanaf deel twee wat meer aan zijn trekken.
Glenat2014
48pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 15,95

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten