donderdag 11 december 2014

Onconventionele verhalen van een vertelkunstenaar

Pictures that tick 2 (Dave McKean)
 Dave mcKean is vooral bekend van de boeken die hij maakte met Neil Gaiman (Violent cases, Ruis, Black Orchid) en de omslagen die hij maakte voor de Sandman-reeks en vele andere uitgaven van DC Vertigo. Maar hij blijft eerst en vooral een beeldend kunstenaar, die regelmatig exposeert en ook stripverhalen maakt. Een eerste bundel met korte verhalen  van zijn hand, Pictures that tick, verscheen in 2000 en bevatte werk uit de periode 1992 - 2000. Het werd overigens al snel een zeldzame uitgave, maar werd gelukkig herdrukt door Dark Horse in 2009. Bij dezelfde uitgever verschijnt nu een tweede collectie 'pictures that tick' met als ondertitel 'Short narrative exhibtion'.  Het is prettig dat mcKeans 'narratives' worden gebundeld, want ze kunnen tot groot verdriet van de verzamelaar op de vreemdste plaatsen opduiken, als boekje bij een CD, expositieposters, kranten, kunsttijdschriften.

Het grootste deel van deze uitgave bestaat echter  uit verhalen die nooit eerder op een traditionele manier zijn gepubliceerd. McKean is al sinds hij debuteerde aan het eind van de jaren negentig bezig om grenzen te verkennen. Hoewel hij ook verhalen heeft gemaakt met pen, inkt en verf heeft hij alle mogelijke materialen gebruikt om zijn werk mee samen te stellen. Mixeed media, zeg maar, gemengde techniek. Sinds een paar jaar gaat hij nog een stap verder door zijn verhalen niet te laten drukken, maar te exposeren. Hij begon hier in 2009 mee en inmiddels heeft hij vier narrative exhibitions op zijn naam staan. Helaas moest je dus afreizen naar Engeland om er in een galerie nabij zijn woning, de verhalen te kunnen 'lezen'.  De verhalen zijn nu dus alsnog afgedrukt, maar de bijbehorende foto's van de exposities laten wel zien dat daarbij iets van de intensiteit verloren gaat die je wel voelt als je de pagina's op ware grootte en soms in drie dimensies kunt zien.

Het langste verhaal,  The coast road, gaat over de zoektocht van een vrouw naar haar verdwenen echtgenoot, die niet meer dan een kort briefje heeft achtergelaten. Ze ziet dingen en ontmoet mensen die soms echt bestaan en zelfs eigen bijdragen leverden aan de expositie. Het verhaal zelf ontroert en verrast.
Black holes is eerder schokkend. Het verhaal is gebaseerd op anonieme getuigenissen en vertelt hoe in China wordt omgegaan met AIDS, de prijs van geneesmiddelen wordt opgedreven en als gevolg van de corruptie gezonde mensen besmet bloed toegediend krijgen.
In The blue tree laat mcKean zijn meer poëtische en literaire kant zien in een verder vrij conventioneel verhaal. Het moeilijkst te reproduceren verhaal is The rut uit 2012. Voor de expositie met dit verhaal gebruikte mcKean alle dimensie van de ruimte waarin hij exposeerde. De foto's hiervan zien er indrukwekkend uit.
Behalve deze 'verhalen' bevat Pictures that tick 2 ook meer conventionele strips, waarvan de langste ook de meest indrukwekkende zijn. Het zijn twee scheppingsmythen die hij bewerkte voor een project rond The storyteller van animatiefilmer Jim Henson, prachtig geïllustreerde verhalen, waarin al zijn veelzijdigheid als illustrator en zijn talent om te vertellen tot uiting komt.
Alles bij elkaar is Pictures that tick  2 een ruim 260 pagina's dik, mooi uitgevoerd boek geworden met werk van een echte vertelkunstenaar.
Dark Horse books 2014
260 pagina's,kleur; softcover; ca. € 30,00

☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten