dinsdag 16 december 2014

Mooi getekende verhalen die niet beklijven

Bruss.2 (Stedho, Michaël Olbrechts, Steve Michiels, Kim en anderen) 

Ongeveer twee jaar geleden verscheen Bruss, Brussel is shorts, een bundel stripverhalen die zich allemaal afspelen in Brussel, meer exact in de buurt van de Oude Graanmarkt in het Brusselse centrum. De bundel was het uitvloeisel van een wedstrijd, waaraan zowel Belgische auteurs meededen als stripmakers uit andere landen. Dit jaar werd er opnieuw een wedstrijd georganiseerd en een onderdeel van de opdracht was dat er een Brussels hotel in voorkomt.
Het lastige van het bespreken van een bundel verhalen van meerdere auteurs is dat de verhalen meestal van een wisselend niveau zijn. Bijkomend probleem voor de recensent is in dit geval dat er ook een vergelijking wordt gemaakt met de eerste bundel. En die valt in het nadeel uit van Bruss.2.
Dat zit hem vooral in de  kwaliteit van de verhalen. Op de tekenkwaliteit valt weinig aan te merken. Smaken verschillen, maar eigenlijk wist alleen het tekenwerk van Mikkel Orsted Sauzet me echt niet te bekoren. Zijn bijdrage biedt ook het minst interessante verhaal.
De bundel opent sterk met een tekstloze bijdrage van Stedho (Steven Dhondt), waarin Alice (uit Lewis Carrolls Wonderland) door Brussel dwaalt. Verrassend. Minder verrassend, maar wel mooi is het verhaal van Michael Olbrecht en Laure Allain, waarin een man de waarheid ontdekt over zijn vader. Kim laat zich van een andere kant zien dan we gewend zijn in een tekstloos moordverhaal. Steve Michiels laat een man door Brussel wandelen, waarbij alles om hem heen hem herinnert aan Magritte.
Mooi, maar niet beklijvend. En dat gevoel laten de meeste verhalen achter. Het zal goed zijn als de jury bij een volgende wedstrijd scherper selecteert op de kwaliteit en originaliteit van wat er verteld wordt. Bruss.2 is een aantrekkelijke, goed verzorgde uitgave, met mooie tekeningen en inkleuring, goed gedrukt op kwaliteitspapier maar na een week ben je vergeten wat je hebt gelezen.
Oogachtend 2014
124 pagina's, kleur; softcover; € 19,95
☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten