maandag 1 december 2014

Het gevaar van biechten

Losse tongen (Pascal Rabaté)

Pascal Rabaté wordt in Frankrijk beschouwd als een van de groten van het stripverhaal maar is bij ons nauwelijks bekend en het is alweer een tijdje geleden dat er van hem een vertaling verscheen. De Franse strip- en filmmaker kreeg in 2002 bekendheid met het vierdelige meesterwerk Ibicus. Hierna verscheen af en toe werk van hem bij uitgeverij Oog & Blik, waarvan vooral Een tweede jeugd de moeite waard was. Na 2010 werd het stil, maar uitgeverij Blloan probeert het nog eens met Losse tongen.
Losse tongen is geen echt nieuw verhaal. Oorspronkelijk verscheen het al in 1997, nog voor Ibicus, maar dat is geen enkel probleem, want Rabaté was toen al in uitstekende vorm. Hij debuteerde een tiental jaren eerder als stripmaker en in zijn tekenstijl is in die periode nog duidelijk de invloed te zien van (hier ook niet al te bekende stripmakers) Buzzelli, Battaglia en Breccia.
Losse tongen is prachtig getekend in zwart-wit met veel details , licht en schaduwwerking en sprekende gezichtsuitdrukkingen.

Maar behalve mooi tekenen kan Rabaté ook heel goed verhalen vertellen en Losse tongen is hier een mooi voorbeeld van. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in een Franse wijnstreek. De jonge Pierre Ferra arriveert er om zich te vestigen als dorpspastoor. Vlak voordat hij er arriveert zijn de inwoners  van het dorpje opgeschrikt door de gewelddadige dood van Renard Deguelo, de belangrijkste wijnboer van de streek. Er is veel haat en nijd tussen de wijnboeren onderling en er wordt gefluisterd dat zijn dood geen ongeluk was. Ferra maakt kennis met de plaatselijke bevolking, die graag afluistert en kwaadspreekt. En dat heeft soms grote gevolgen. Ongewild zal de jonge pastoor zelf ook een drama veroorzaken.
Hoewel er doden vallen en er een inspecteur rondloopt die uitzoekt of de dood van Deguelo veroorzaakt is door een misdrijf, is Losse tongen geen thriller. Het is eerder een psychologische roman waarin het kleinburgerlijke gedrag en geroddel van mensen die er zelfs niet voor terugschrikken om de biecht af te luisteren, aan de kaak wordt gesteld. Dat dit een goed boek is mag overigens best worden doorverteld.
Blloan 2014
150 pagina's, zwart-wit; hardcover; € 19,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten