zaterdag 27 december 2014

Een onmogelijke combinatie van grafische klaarheid en literaire smerigheid

Suikerschedel (Charles Burns)
 Het lezen van een boek van Charles Burns is telkens weer een bijzondere ervaring. Je betreed een ander universum en komt bij iedere volgende pagina weer voor nieuwe verrassingen te staan. Je leest het op verschillende (bewustzijns) niveaus. Niets is wat het op het eerste gezicht lijkt, symbolen en gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op en als lezer moet je zelf samenhang zien te ontdekken. En die is er wel degelijk.
Na het meesterwerk Black Hole te hebben afgerond, begon Charles Burns aan een trilogie, waarvan Suikerschedel na X en De Korf het derde, afsluitende deel is. De trilogie is onder anderen een eerbetoon aan Kuifje en zijn schepper Hergé. Maar ook aan de Amerikaanse cultschrijver William Burroughs. Een schijnbaar onmogelijke combinatie van grafische klaarheid en literaire smerigheid. Maar bij Burns valt het als vanzelf samen. Kuifje op speed noemde een Belgische journalist het naar aanleiding van een van de voorgaande delen.
De 'Kuifje op speed'- trilogie blijkt nu hij is afgerond een meesterlijk verteld verhaal te zijn. waarvan in Suikerschedel alle elementen uit de vorige delen samenkomen en aan elkaar geknoopt. Alle thema's uit Burns werk komen er weer in voorbij: de worsteling om volwassen te worden, de angst om alleen gelaten te worden, de fascinatie enerzijds en de angst anderzijds voor erotiek. Het zit er allemaal in en het is ook nog eens prachtig getekend en ingekleurd.
Oog & Blik / De Bezige Bij 2014
48 pagina's, kleur; hardcover; € 21,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten