woensdag 17 december 2014

Een depressieve, alcoholverslaafde bijfiguur

J.Rom 1: Schaduw (Romano Molenaar & Bruno de Roover)Anderhalf jaar geleden verscheen het eerste deel van Amoras, een complete makeover van Suske en Wiske met (een piepklein beetje) seks en (vooral veel) geweld. Het werd een doorslaand succes en dat is het nog steeds. Aan de lancering van de ondeugende eigentijdse versie van Sus en Wis
ging een enorme publiciteitscampagne vooraf, die vooral werd gevoerd via sociale media. En Standaard Uitgeverij flikte het in 2014 weer!
In oktober doken de eerste berichten op over Force of gold en even later verschenen de eerste filmpjes, die meteen viral gingen. Eind november werd duidelijk waar het allemaal om ging: een moderne versie van Jerom, een van de bijfiguren uit de Suske en Wiske-albums, die ook een paar keer een eigen albumserie had. Vooral de 'groene' reeks die van pakweg 1967 tot 1982 liep was populair. Overigens waren de meeste van deze albums net zulke ongeĆÆnspireerde massaproducten als de Suske en Wiske - albums uit dezelfde tijd.
Jerom is een krachtpatser en meer brawls dan brains, maar ook een soort superheld. Het is dus niet zo vreemd dat Romano Molenaar werd benadert om J.Rom in beeld te brengen. Romano werkte voor diverse Amerikaanse uitgeverijen en kent het superheldengenre goed. Commercieel gezien een begrijpelijke keus,, want de populariteit van superheldenstrips (en ook de vertalingen daarvan) groeit.
Over het tekenwerk van Romano kan ik kort zijn; hij is goed in dit genre en het ziet er allemaal utstekend uit. Hij maakt van Jerom een soort Iron Man, waarvan de superkracht schuilt in zijn ogen.
Het verhaal blinkt niet uit door originaliteit. De Roover heeft een flinke berg comics gelezen en daar uitgehaald wat in zijn verhaal van pas komt. Toegegeven, hij is niet de enige die zo te werk gaat, velen gingen hem voor. Het superheldengenre moet het misschien ook niet zozeer hebben van originaliteit, eigenlijk is er altijd wel sprake van een soort vast stramien en sinds Frank Millers Dark Knight returns zij er wel meer superhelden verloedert en weer uit de goot geklommen.
Het verhaal dus. Na een opdracht, waarbij hij erin wordt geluisd door een superschurk met veel doden tot gevolg wordt FORCE, het team waarvan Jerom deel uitmaakt opgeheven. Vijf jaar later is Jerom een  veel te dikke, depressieve, aan alcohol verslaafde eenzaat. Intussen gaat het met de wereld om hem heen niet beter en is er meer dan ooit behoefte aan (super) helden. De jonge Epiphanie zoekt hem op en probeert hem ertoe over te halen om zich aam te sluiten bij het opnieuw op te richten team van FORCE. Geen gemakkelijke opgave.
Bij Amoras kun je nog zeggen dat de basis van een familiestrip er nog in zat en het oorspronkelijke concept mijn of meer in een gemoderniseerde vorm gehandhaafd werd. J.Rom Force of Gold gaat verder. Afgezien van zijn rare taaltje (wat van mij niet zo nodig had gehoeven) en de kleur van zijn pak is er weinig overgebleven van de oude Jerom. De decors zijn Europees, maar verder is hij een Amerikaans soort superheld geworden. Het is de vraag of het grote publiek deze reeks net zo makkelijk op zal pakken als Amoras. De uitgever gelooft duidelijk van wel, want naar verluidt is de oplage van J.Rom Force of gold deel 1 ruim 200.000 exemplaren.
Standaard Uitgeverij2014
48 pagina's, kleur; softcover stripalbum; € 7,99

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten