donderdag 27 november 2014

Op zoek naar inspiratie

O scenario (Jan en Piet Pollet)


Jan Pollet is schrijver en zijn broer Piet Pollet beeldend kunstenaar. Beide broers experimenteren graag en waagden ze zich deze keer aan een gezamenlijk project: een stripverhaal. Dat is O scenario geworden. Als belangrijkste personages in het verhaal voeren ze hun alter ego's op: Grumbach, de scenarist, en Groove, de tekenaar en barkeeper.  Aan inspiratie geen gebrek, Grumbach heeft er eerder te veel van dan te weinig en maakt gretig gebruik van alles wat op zijn pad komt om zich door te laten inspireren.
Maar er moet een verhaal geschreven worden. Raakt hij verstrikt in zijn verhaal of is hij alleen maar bezig om het schrijven van een scenario voor zich uit te schuiven? Op een van zijn zwerftochten raakt hij geobsedeerd door een vrouw, hij volgt haar en raakt zo aan een baan als figurant bij een dansgezelschap waarmee hij de wereld rond gaat reizen. Groove laat hij achter zonder scenario.

De tekenaar reist af naar het platteland om er zijn oude moeder te bezoeken. Grumbach is dus een impulsieve man, voortdurend op zoek naar nieuwe prikkels en op weg naar de toekomst, daarbij het risico lopend dat hij niets af krijgt. Groove zoekt zijn inspiratie meer in het verleden, zelf bedenkt hij niets, hij is een ambachtsman die tekent wat anderen voor hem bedenken. Hun belevenissen worden afwisselen met vaak spitse teksten verteld in korte hoofdstukken die mooi zijn uitgewerkt als een soort linosneden.
De pagina's van het verhaal staan vol met verwijzingen naar kunst, literatuur, muziek en wetenschap. Op het eerste gezicht is O scenario een grillig verhaal dat weinig houvast biedt, maar gaandeweg ontstaat er toch een soort patroon in Grumbachs labyrint. O scenario is een bespiegeling over het schrijven van verhalen, inspiratie, droom en werkelijkheid. Het is ook een verhaal over kunst, niet voor niets staan er tal van verwijzingen in naar mensen die de Pollets hebben geïnspireerd en beïnvloed. Maar het is vooral ook een origineel en fris stripalbum.
Bries 2014
120 pagina's, zwart-wit; hardcover; € 29,00

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten