zondag 23 november 2014

Het verrotte in de mens

Femme fatale (Max Cabanes, naar Manchette)

Jean-Patrick  Manchette schreef in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een aantal korte inktzwarte misdaadromans. Hij combineerde de sfeer van de film noir met sociale misstanden en de Franse cultuur tot zijn eigen stijl en werd daarmee een vernieuwer van het misdaadgenre. Zijn verhalen waren gewelddadige reflecties op alles wat verrot is aan de mens en de Franse maatschappij.
De boeken die hij schreef waren behoorlijk populair en worden nog steeds gelezen, war niet in de laatste plaats te danken is aan zijn zoon Doug Headline, die er alles aan doet om de reputatie van zijn in 1995 overleden vader in ere te houden.
Manchette liet ook zijn sporen na in de wereld van de strip.  Hij vertaalde Watchmen in het Frans en schreef een stripverhaal voor Jacques Tardi.
Meerdere van zijn boeken zijn tot stripverhaal bewerkt. Het recordaantal staat op naam van Tardi: Kleine Westcoast blues, De sluipschutter en Gek op moorden. Misschien haalt Max Cabanes dat aantal nog wel in, want na De prinses van het bloed heeft nu ook Femme fatale verstript. (de roman heette overigens alleen Fatale)
De femme fatale uit de titel van het verhaal is Aimée Joubert. Ze vestigt zich in het havenstadje Bléville. Deze fatale vrouw dringt binnen in de society van  Bléville, flirt met de notabelen, sluit vriendschappen met hun vrouwen en legt alles vast wat ze te weten komt over hun handel en wandel, de schandalen waarbij ze betrokken zijn en waren. Totdat ze genoeg weet om haar slag te slaan. Niemand deugt in dit verhaal. Kan het anders eindigen dan met een zee van geweld?
Een deel van de teksten van het boek lijkt rechtstreeks uit Manchettes roman te komen, mooi geschreven absoluut, maar soms wat overbodig, want Cabanes weet de beschrijvende tekst prima te verbeelden.
Max Cabanes werd in eerste instantie bekend met humoristische strips (Dans les villages, Dwaze vertellingen, Reinaert de vos), maar sinds Hij Blindemannetje maakte, weten we dat hij ook een van de beste realistische tekenaars van Frankrijk is. Dat bewijst hij weer met Femme fatale, dat bovendien prachtig is ingekleurd. De meeste pagina's hebben een hoofdkleur, rood voor het bos, donkerblauw voor de nachtelijke scènes, die heel sfeerverhogend is en goed past bij deze herlijk,immorele thriller.
Dupuis 2014
136 pagina's, kleur; hardcover; € 27,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten