vrijdag 21 november 2014

Een tropische nachtmerrie

Kongo (Tom Tirabosco & Christian Perrissin)


Joseph Conrad schreef in 1899 Heart of Darknesss, een roman die hij baseerde op zijn ervaringen als jonge kapitein van het British Marine Corps op een stoomschip dat stroomopwaarts over de rivier de Kongo voer. Kongo was op dat moment sinds een jaar of vijf in handen van de Belgische koning Leopold.
Joseph Conrad wordt als Jozef Konrad Korzeniowski in Oekraïne geboren. Na een aantal omzwervingen door Europa komt hij uiteindelijk in Engeland terecht. Hij leidt een avontuurlijk leven en veel van zijn belevenissen verwerkt hij later in zijn romans.
In Kongo beschrijven Tirabosco en Perrissin hoe Jozef in 1890 zijn reis maakt over de Afrikaanse rivier. Het blijkt een ontluisterende eraring te zijn. De directeur van de rederij in Kinshasa, waarvoor hij gaat werken mag hem niet en stelt hem aan als hulpje van een kapitein die al evenmin van hem is gediend. Maar nog erger dan zijn persoonlijke tegenslagen is wat hij ziet tijdens de reis. Van zijn ideaal om de westerse cultuur uit te dragen is al snel niets meer over als hij ziet hoe de kolonisten de plaatselijke bevolking mishandelen en vermoorden  en uitsluitend voor hun eigen gewin de omgeving leegroven. Hij kijkt machteloos toe en durft niet tegen zijn meerderen in opstand te komen. De reis verandert in een nachtmerrie.
Kongo wordt in een rustig tempo verteld door de hoofdpersoon zelf, die in brieven aan zijn tante verhaalt over zijn belevenissen. Het verhaal is in krachtig zwart-wit getekend . De beelden zijn sfeervol, de tropische sfeer weet Tirabosco mooi weer te geven en de gezichten van de personages zijn sprekend. Hij voert je moeiteloos mee op een reis die uiteindelijk zal leiden naar het hart van de duisternis.
Scratch Books 2014
168pagina's, zwart-wit; softcover; € 14,90

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten