dinsdag 14 oktober 2014

Zwerven door een land in oorlog

De oorlog van de Lulu's 1: Het weeshuis (Hardoc & Hautière)
 Stripuitgevers zijn zelden eerder zo enthousiast ingehaakt op de actualiteit dan dit jaar. Er lijkt nog geen einde te komen aan de stroom stripboeken over de Eerste Wereldoorlog. Ook Régis Hautière doet nu een duit in het zakje met niet één boek, maar zelfs een tetralogie, voor ieder oorlogsjaar een boek. Te veel van het goede? Misschien, maar Hautière bewees met Abeltje en Perico al dat hij een verhaal kan schrijven, dus ben ik toch maar begonnen aan De oorlog van de Lulu's.
De serie heeft een op het eerste gezicht wat merkwaardige titel, maar hij laat zich vrij gemakkelijk verklaren. De vier hoofdpersonen hebben elk een naam die met de letters l en u begint, en aangezien ze altijd met elkaar optrekken komen ze bekend te staan als de Lulu's. Lucien, Lucas, Luigi en Ludwig zijn vier weesjongens die aan de vooravond van de eerste wereldoorlog leven in een Belgische abdij. Het zijn ondeugden die voortdurend ronddwalen in de bossen rondom het weeshuis.
Om hun kinderen te beschermen verzwijgen de paters voor de kinderen wat er buiten de veilige muren van het weeshuis aan het gebeuren is, maar ze kunnen niet voorkomen dat ook de abdij betrokken raakt bij de gevolgen van de oorlog. Als het huis geëvacueerd moet worden zijn de Lulu's nergens te bekennen en de paters en de kinderen vertrekken noodgedwongen zonder hen. Eenmaal terug treffen de jongens een verlaten gebouw aan, waar gelukkig nog voldoende jam te vinden  is om een tijdje op te kunnen leven. In de verlaten zalen en gangen van het huis bouwen ze een eigen wereldje op, totdat ze door bombardementen gedwongen worden om het te verlaten en te gaan zwerven door een land in oorlog.
Met dit originele uitgangspunt bouwen Hardoc en Hautière een klassiek stripverhaal op over volwassen worden. Ondanks de ellendige omstandigheden waarin zich dat afspeelt is het toch een verhaal dat bedoeld is voor jonge lezers. Het is spannend, heeft sympathieke hoofdpersonen en is mooi getekend door Hardoc in een semirealistische stijl die wat doet denken aan Xavier Fourquemin. (De wezentrein)
Casterman 2014
56 pagina's, kleur; stripalbum met zachte kaft; € 9,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten