maandag 20 oktober 2014

Twee kwajongens en een boot

De schippers van de Kameleon (Dick Matena, naar H. de Roos)


Uitgeverij Kluitman bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. Dat wordt onder anderen gevierd met de uitgave van hun eerste stripalbum: De schippers van de Kameleon. Het lag voor de hand dat de stripversie van het eerste Kameleonboek getekend zou worden door Dick Matena. Hij had immers al eerder een paar klassiekers uit het fonds van Kluitman tot strip bewerkt: Pietje Bell, Kruimeltje, Dik Trom, oude jeugdboeken die nog steeds worden gelezen. De Kameleonreeks van Hotze de Roos is iets minder oud, maar ging toch al in 1949 van start.
De Kameleon is een bootje, waarmee de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer de Friese meren onveilig maakt. In het eerste verhaal De schippers van de Kameleon maken we kennis met de twee kwajongens, hun ouders en een paar van hun dorpsgenoten en is te lezen hoe de Kameleon aan zijn naam komt. Verder is het een nogal onsamenhangend boek, eerder een aaneenschakeling van anekdotes dan een doorlopend verhaal. Was het boek ook zo?
Het tekenwerk is zoals we van Dick Matena mogen verwachten:goed. Een aantal minpunten van deze uitgave mogen niet op zijn conto worden geschreven. De computerinkleuring is tamelijk 'hard', zachtere tinten hadden de sfeer van dit naoorlogse verhaal meer recht gedaan. Een slordigheid die ook voor rekening komt van de inkleurder is dat de Kameleon zijn kleuren al heeft op pagina 15 voordat de jongens zijn begonnen om het bootje met resten verf kleur te geven.
Uitgeverij Kluitman heeft al te kennen gegeven dat ze meer strips uit willen brengen. Een prima idee, maar dan moeten ze nog wel iets aan de bladspiegel doen. De pagina's van De schippers van de Kameleon hebben te weinig wit om de kaders heen, zodat de tekeningen en de teksten bijna in de marge verdwijnen, dat leest niet prettig.
Het is de vraag of de jeugd van nu nog zit te wachten op de avonturen van de Kameleon, maar wie weet... ook de films van een paar jaar terug waren redelijk succesvol. Voor de vele generaties die opgroeiden met de avonturen van Hielke, Sietse en de Kameleon is deze stripversie een feest der herkenning en een fijne hernieuwde kennismaking en goed voor een aangenaam uurtje lezen. Er is niets mis met jeugdsentiment.
Kluitman 2014
48 pagina's, softcover stripboek; € 7,95

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten