donderdag 2 oktober 2014

Saaie strip over een boeiende man

Robert Moses, de man die New York bouwde (Olivier Balez & Pierre Christin)

Robert Moses was een interessante man. Van pakweg 1930 tot 1970 bepaalde hij grotendeels hoe de stad New York er uit ging zien. Door handig de juiste personen te manipuleren bracht hij het tot stadsarchitect en kon hij tientallen jaren zijn gang gaan. Aanvankelijk werd hij gedreven door idealisme en bouwde stadions, speelpleinen, zwembaden, scholen... dat daar complete stadswijken voor moesten worden gesloopt is de andere kant van het verhaal.
Hij stortte zich ook op het aanleggen van enorme snelwegen en bruggen. Vreemd genoeg kon hij overigens zelf geen auto besturen. We hebben het aan hem te danken dat New York voor voetgangers zo'n onvriendelijke stad is. In de loop der jaren maakte het eerdere idealisme plaats voor grootheidswaanzin. En uiteindelijk werd dat zijn ondergang.
Kortom, Robert Moses was een interessante man. Daar moet dus een interessante strip over te maken zijn. Als die dan ook nog eens door de gerenommeerde scenarist Pierre Christin (de schrijver van Ravian en Laureline) wordt geschreven, wekt dat verwachtingen. Helaas weet Robert Moses hier niet aan te voldoen.  Het is een saaie aaneenschakeling van feiten en anekdotes, die maar geen geheel wil worden.  Een probleem dat je tegenkomt bij meer biografie├źn, maar als je zo'n boeiende man als Moses tot onderwerp kiest moet er toch meer van te maken zijn. Wat dreef hem? Welk toekomstvisioen had hij voor ogen? Waarom was hij zo ambitieus? Stof genoeg om meer psychologische diepgang in het verhaal te brengen.
Wat niet teleurstelt zijn de tekeningen van Olivier Balez. Die zijn stuk voor stuk mooi om te zien. 
Blloan 2014
100 pagina's, hardcover; € 24,95
☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten