dinsdag 21 oktober 2014

Herhalingsoefening overtuigt niet

De wilde vlucht cyclus 1 (Monin & Galandon)
De wilde vlucht cyclus 2 (Hamo & Galandon)

In 2007 verscheen De wilde vlucht voor het eerst bij Saga en het tweedelige verhaal zette Galandon, de debuterende Monin en de uitgeverij meteen goed op de kaart. Pers en publiek reageerden enthousiast op het ontroerende oorlogsverhaal. Tegelijk met de verschijning van een vervolg op De wilde vlucht, bracht de uitgever de eerste cyclus opnieuw uit als integrale uitgave.
Het is het verhaal van Simon, een joodse weesjongen, die opgroeit op het Franse platteland. Hij is er tamelijk veilig, totdat de pater waarbij hij opgroeit wordt gewaarschuwd dat Simon zal worden gedeporteerd. Politie en geestelijken in Frankrijk hadden weinig op met de Duitse bezetter en werkten zo min mogelijk mee aan deze deportaties. De pater zorgt ervoor dat Simon onderdak krijgt in een huis voor jeugdige delinquenten in Parijs. Ook hier is hij niet veilig en Simon vlucht naar het platteland en kan er bij een blinde boerin en haar  simpele zoon komen werken. Even gaat het goed, maar uiteindelijk wordt Simon na een domme aanslag opgepakt en komt hij in een concentratiekamp terecht. Hier ontmoet hij het Russische meisje Ada, dat deze eerste cyclus met de tweede verbindt.
De wilde vlucht was een afgerond verhaal met een begin en een einde in het heden. Een vervolg leek daarmee onwaarschijnlijk. Toch is dat er nu met andere hoofdpersonen en een andere tekenaar.
In De wilde vlucht cyclus 2 staan opnieuw de lotgevallen van joodse kinderen ten tijde van de Tweede wereldoorlog centraal. Dit keer wordt het verhaal vertelt van de omzwervingen van Ada en Maurice, de schuilnamen van twee joodse kinderen, die proberen om aan deportatie te ontkomen, wat hen uiteindelijk, net als Simon in de eerste cyclus niet lukt.
De tweede cyclus van De wilde vlucht is grotendeels een herhalingsoefening van de eerste en weet niet te overtuigen. Hamo is een minder goede tekenaar dan Monin en de symboliek uit de eerste cyclus ontbreekt. Juist Simons omgang met vogels, de vrijheid die hun vlucht symboliseert op het platteland in contrast met de gevangenschap van de roofvogels in het concentratiekamp gaven dat verhaal extra diepgang. Die ontbreekt in de tweede cyclus en de sprookjes die Ada aan haar broertje vertelt komen eerder gekunsteld over dan dat ze het verhaal sterker maken. Galandon kan uitstekend vertellen, dat wel, maar was deze uitgave echt nodig? 
Saga 2014
ca. 100 pagina's per cyclus; diverse prijzen en uitvoeringen.
☺☺☺☺☺(cyclus 1)

☺☺☺(cyclus 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten