woensdag 15 oktober 2014

Een dictator met trekjes van keizer Nero

Hans integraal 1 (Gregor Rosinski & André-Paul Duchateau)


Toen Rosinski nog niet zo succesvol was als tekenaar van Thorgal tekende hij ook een andere serie, die een beetje in de vergetelheid is geraakt: Hans. Was deze serie goed genoeg om te worden herdrukt in een integrale editie? De uitgever vindt in ieder geval van wel, want dit jaar verschijnen de eerste twee bundels met verhalen die voor het grootste deel door Rosinski werden getekend.
De eerste bundel bevat de eerste vier lange verhalen, een kort verhaal en een dossier met achtergrondinformatie.
Hans werd min of meer uit nood geboren. Toen de Poolse striptekenaar zich meldde bij uitgeverij Lombard had hij in eigen land al een behoorlijke staat van dienst. Wat hij liet zien vond André-Paul Duchateau goed genoeg om hem in contact te brengen met Jean van Hamme om samen een verhaal op te zetten. Dat werd Thorgal, waarvan in 1977 het eerste hoofdstuk verscheen. Na drie lange verhalen kreeg van Hamme het zo druk met zijn werk voor film en televisie dat hij Thorgal tijdelijk stillegde. Duchateau wilde Rosinski, die inmiddels naar België was verhuisd, niet zonder werk laten zitten en stelde voor om zelf een verhaal voor hem te schrijven. Dat werd Het laatste eiland.
Oorspronkelijk was Het laatste eiland bedoeld als eenmalig verhaal, maar toen het uiteindelijk verscheen in 1980 was het zo populair bij de lezers dat toch werd besloten om er een reeks  van te maken. Inmiddels was van Hamme weer begonnen met schrijven van Thorgalverhalen, dus duurde het tot 1984 voordat Hans terugkeerde in Kuifje. Met De gevangene van de eeuwigheid gaat de reeks pas echt van start met een eerste cyclus, die zich uitstrekt over drie albums.
Hans begint in Het laatste eiland als postapocalyptische sciencefiction, een soort verhalen dat destijds erg populair was, en ontwikkelt zich tot een tamelijk clichématige reeks, een space opera waarin een onderdrukte bevolking, geleid door Hans, het opneemt tegen een gewetenloze overheerser. Overigens wel een kleurrijke figuur, die Valsary die zich van Hans' dubieuze opdrachtgever ontwikkelt tot een dictator met trekjes van keizer Nero in De gladiatoren.
Ondanks, of juist vanwege zijn hoge productie is Duchateau nooit een topscenarist geweest. Het best was hij in het schrijven van detectives (de jarenlang doorlopende serie Rik Ringers), maar ook dan herhaalde hij zichzelf regelmatig. Af en toe maakte hij uitstapjes naar de SF, maar zelden blonken die uit door originaliteit. De reeks Hans is hierop geen uitzondering, maar toch zitten er in elk van de verhalen wel een paar leuke vondsten. Rosinski's tekenwerk wordt naarmate de reeks vordert (er zit bijna tien jaar tussen de eerste en de kaatste pagina van deze integrale uitgave) steeds beter. Hier is duidelijk een tekenaar aan het werk die liever landschappen en vreemde wezens tekent dan ruimteschepen en steden.
Lombard 2014
224 pagina's, hardcover stripboek; € 29,95

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten