donderdag 25 september 2014

Animatieklassieker

Flatlife (Jonas Geirnaert)


Jonas Geirnaaert is striptekenaar, cabaretier, televisiemaker en animatiefilmer. Zijn creatie  Kabouter Wesley was korte tijd zeer populair. Hij bedacht het figuurtje al in 2004 toen hij werkte aan zijn afstudeerfilm Flatlife.
Tien jaar later is de tien minuten durende animatiefilm een klassieker. Geirnaert won er een Gouden Palm mee op het filmfestival van Cannes.
Het gegeven van Flatlife is even simpel als geniaal. We zoomen in op vier ramen van een flatgebouw. Achter elk van de ramen bevindt zich een persoon: een mannetje dat speelt met kaarten, een man die tv kijkt, een vrouw die de was doet en een mannetje dat vazen schildert en (niet toevallig) lijkt op Boerke. Rond elk van de personages ontwikkelt zich een verhaal en die verhalen raken soms met elkaar vervlochten als de personages met elkaar te maken krijgen.
Van de tekenfilm is nu een soort stripversie verschenen. Elke pagina laat zien wat er zich tegelijkertijd in de onder of naast elkaar gelegen appartementen afspeelt. Een voordeel ten opzichte van de film is dat je als lezer de mogelijkheid hebt om  je eigen tempo te bepalen. Het nadeel is dat er vaak erg weinig gebeurt op de andere plaatjes als de actie is verplaatst naar een van de vier kamers en daar het accent opligt. De beleving is anders als bij de tekenfilm, maar het werkt wel.
Een leuk extraatje is het achterin het boek afgedrukte storyboard. Bij het boek zit ook een dvd met de tekenfilm. Leuk.
De Harmonie 2014
248 pagina's, kleur; hardcover met DVD; € 24,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten