maandag 4 augustus 2014

Uit de goot gehaald

Aāma 1: De geur van warm stof (Frederik Peeters)


De Zwitser Frederik Peeters is een van de meest interessante auteurs van sciencefictionstrips van het moment. Een mooi bewijs daarvan is de serie Aāma, waarvoor hij in 2013 een prijs ontving op het stripfestival van Angoulême. Het eerste deel van de serie, die vier delen gaat tellen, verscheen onlangs in vertaling. Het is een dubbeldikke uitgave en dat komt goed uit, want er moet nog veel uitgelegd en geïntroduceerd worden.
Aāma gaat over een expeditie naar de planeet Ona(Ji), waar een bijzondere substantie wordt gewonnen die geweldige toepassingen kan hebben voor de mensen, het aāma, waarin deze serie zijn titel dankt. Vergis je niet,  Aāma is geen space opera of ruimteavontuur. Als sciencefictionschrijver is Peeters veel meer beïnvloed door de new wave, een groep schrijvers[1] die in de jaren zestig niet de techniek, maar de mens centraal stelde in hun sciencefictionboeken en het literaire experiment niet schuwden. Daarmee gaven ze een heel nieuwe impuls aan wat tot dan toe vooral pulplectuur was. Hun invloed zie je ook terug bij een vorige generatie stripmakers, zoals Moebius, Druillet en Bilal.

Maak kennis met Veloc Nim, een aan lager wal geraakte loser, die vrouw en dochter kwijt is en de winkel van zijn vader heeft verspeeld. Het gebruik van drugs heeft hem ook nog eens een huidaandoening opgeleverd, Veloc wordt (letterlijk) in de goot aangetroffen door zijn broer Conrad. Hij stelt Veloc voor om deel te nemen aan een expeditie naar Ona(Ji) om zo zijn leven weer op orde te brengen. Conrad werkt voor het bedrijf dat hier zes jaar eerder een groep wetenschappers heeft neergezet en daarna min of meer in de steek gelaten.
De geur van warm stof is een innovatief verhaal met mooie vondsten en boeiende personages. Peeters neemt er alle tijd voor om zijn verhaal te vertellen, zodat de wat zonderlinge personages uit dit verhaal tot leven kunnen komen.  Aāma  moet het niet zozeer hebben van de couleur locale of spannende ruimtegevechten, het is veel meer een verhaal over mensen en hun onderlinge relaties tegen een buitenaardse setting.
Veel van de vragen die het verhaal oproept blijven in De geur van warme stof nog onbeantwoord. Maar het gaat goed van start en maakt nieuwsgierig naar de vervolgdelen.

Sherpa2014
88 pagina's, kleur; softcover stripalbum; € 19,95
☺☺☺☺
[1] Een paar namen? Brian Aldiss, James Ballard, Harlan Ellisson, Thomas Disch, Michael Moorcock

Geen opmerkingen:

Een reactie posten