dinsdag 12 augustus 2014

Onwaarschijnlijke situaties en platte emoties

Bloedvijanden 1: Een magere oogst (Francis & David Carin)

Francis Carin tekende jarenlang de spionagereeks Sackville, waarvan met ijzeren regelmaat jaarlijks een nieuw deel verscheen. Ook was hij een van de tekenaars van de serie Lefranc. Het werken aan beide reeksen ligt al een tijdje stil, blijkbaar om met zijn zoon aan Bloedvijanden te kunnen werken, waarvan het eerste deel is verschenen.
Een magere oogst speelt zich af rond de vorige eeuwwisseling en (het lijkt dit jaar bijna onvermijdelijk) tijdens Eerste Wereldoorlog. Op het Vlaamse platteland wonen twee echtparen: de van Tongens zijn rijke landeigenaren en Francis en Maria Desmet zijn arme boeren. Nadat Marias zwangerschap eindigt met de geboorte van een dood kind raakt ze geestelijk in de war en ontvoert de helft van de tweeling van het rijke paar. Bang voor ontdekking vlucht het boerenechtpaar en neemt het jongetje met zich mee. Ze gaan naar het Waalse deel van België, waar Francis werk vindt in de mijnen.  De twee broers groeien op een totaal verschillende manier op, Omer als zoon van een mijnwerker en Oscar als zoon van een succesvolle ondernemer, maar hun paden zullen elkaar later weer kruisen.
Het uitgangspunt van Bloedvijanden is interessant en zoú een mooi familiedrama op kunnen leveren met de jaren van de Industriële Revolutie als achtergrond. Een magere oogst is mooi getekend, de personages hebben weliswaar weer typische 'Carin-koppen' maar Francis Carin is altijd vooral sterk geweest in het tekenen van gedetailleerde decors en dat doet hij ook nu weer. Op het verhaal valt helaas wel het nodige aan te merken. Het mist spanning, sommige situaties zijn onwaarschijnlijk en de emoties ondanks de vaak dramatische situatie te plat. Maar het meest onbegrijpelijk is waarom de twee broers elkaar al zo snel terugvinden en daarmee het drama plat slaan. Misschien wordt het nog wat met de volgende delen, maar Een magere oogst stelt teleur.Glénat 2014; 48 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 14,95

☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten