zaterdag 23 augustus 2014

Hard en met zwarte humor

Tyler Cross (Brüno & Nury)


In 2012 verrasten Brüno (Thielleux) en Fabien Nury met Atar Gull, een in alle opzichten geslaagde adaptatie van een roman van Eugène Sue. Twee jaar later leveren ze samen opnieuw een geslaagd stripalbum af: Tyler Cross.
Tyler Cross speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten. Cross is een crimineel, die klusjes opknapt voor anderen. In dit geval voor di Pietro, een stokoude maffiabaas, die hem vraagt om zijn peetzoon Tony Scarfo te beroven van 20 kilo heroïne. De actie loopt mis en Tyler Cross blijft achter zonder zijn auto en vrouwelijke partner in crime en met een tas vol heroïne. Hij belandt in een dorpje, waar één familie, de Pragg alles voor het zeggen heeft. De sheriff, de bankdirecteur, de burgemeester, allemaal zijn het Praggs. Op het moment dat Tyler het dorpje binnenloopt worden net de voorbereidingen getroffen voor het huwelijk tussen de burgemeester en Stella Bidwell, de dochter van de plaatselijke autosloper. Tyler Cross' aanwezigheid in het dorpje doet de toch al sluimerende spanningen in de familie Pragg nog hoger oplopen en het huwelijk loopt uit op een bloedbad.
Tyler Cross is een stevige thriller die niet per ongeluk doet denken aan de betere strips van Philippe Berthet en het is niet moeilijk om te ontdekken welke invloeden Brüno en Nury verder met elkaar gemengd hebben om tot een smakelijk eindresultaat te komen. Nury schreef een verhaal dat behalve aan Berthet ook doet denken aan Parker, de strips van Mezzo en Pirus, en de films van Tarantino en de Coen Brothers. Hard en met zwarte humor. Brüno heeft een tekenstijl die je wat doet denken aan die van inmiddels vergeten teenaars zoals Cossu en Foerster, die in de jaren tachtig en negentig actief waren. Niet iedereen zal ervan gecharmeerd zijn, maar je kunt niet ontkennen dat Brüno weet hoe je een pagina op moet bouwen. Hij deelt heel efficiënt de scènes in en wisselt  'rustige'  pagina's in widescreen, dus met tekeningen over de volle breedte van de pagina, af met een opeenvolging van snelle plaatjes in de actiescènes, zodat de actie wordt opgebroken in zo veel mogelijk details. Ook de inkleuring van de strip is mooi. Elk van de drie hoofdstukken heeft een eigen basiskleur, die de sfeer weergeeft. Je ziet die drie kleuren ook terug op het fraaie omslag.
De makers van Tyler Cross verstaan hun vaak, dat zie je aan elke pagina af, maar hun beheersing van vertel- en beeldtechnieken blijft ten dienste staan van het onderhoudende verhaal.
Een heel goed gemaakte strip.

Dargaud 2014
92 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 23,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten