woensdag 9 juli 2014

Zwart is vies

Muggen  (Bart Nijstad)


Tijdens de Stripdagen Haarlem was een expositie te zien met werk van aanstormend Nederlands striptalent. Een van de exposanten was Bart Nijstad, waarvan tegelijkertijd het debuut in boekvorm  verscheen: Muggen.
Het eerste deel van het boek gaf Nijstad een paar jaar geleden in eigen beheer uit onder de titel Zwart zijn is vies. Het definitieve verhaal telt uiteindelijk 156 pagina's. Muggen is de naam van een plaats ergens in Nederland. Nijstad baseerde het naar verluidt op zijn geboorteplaats Meppel.  Ooit, toen het nog een klein dorp was zagen de bewoners grote zwarte wolken opstijgen uit de kerktoren. Het bleek geen rook te zijn, maar een zwerm muggen. Aan deze gebeurtenis ontleent Muggen zijn naam. De inwoners van Muggen zijn voor een groot deel werkzaam in de plaatselijke asfaltfabriek. Muggen wordt verstikt door deze fabriek en een deel van de bewoners is het beu. Opgezweept door een op Pim Fortuyn lijkende leider trekken ze op naar de fabriek om te protesteren. Zwart is vies staat er op een spandoek. Het protest ontaardt in een veldslag.
Aan het einde van dit eerste hoofdstuk ligt de aarde bezaaid met lijken en pikken kraaien hun ogen uit. Het is nog maar het begin van de apocalyps, die zal plaatsvinden in Muggen en die we meemaken door de ogen van de wereldvreemde jongen Toby. Terwijl zijn vader de demonstratie leidt, laat Toby de hond uit van  zijn buurvrouw, waarbij hij een meisje ontmoet. Samen lopen ze verder terwijl om hen heen steeds vreemdere gebeurtenissen plaatsvinden, die in het laatste, vrijwel tekstloze  hoofdstuk volledig uit de hand lopen.
Muggen doet wat denken aan Guido van Driels werk ut zijn begintijd, maar is toch vooral Bart Nijstad. Het is een bijzonder en origineel verhaal dat heel fraai in beeld is gebracht. Helaas doet de manier waarop Muggen is uitgegeven wat afbreuk aan Nijstads tekenwerk, dat bij een betere, gladdere en wittere papiersoort  beter tot zijn recht zou komen. Op het verhaal zelf valt niets aan te merken.

Xtra 2014
156 pagina's,zwart-wit; paperback; €14,90

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten