dinsdag 22 juli 2014

Een onmogelijke liefde

Deadline (Rossi & Bollée)


Tussen alle uitgaven door over de Eerste wereldoorlog, verscheen een verhaal dat zich afspeelt ten tijde van een andere oorlog: De Amerikaanse Burgeroorlog. Deadline begint met een moord, of misschien is executie een beter woord. In december 1901 loopt in het piepkleine dorpje Hartsville, Tennessee Louis Paugham het huis binnen van de oude militair Lester en schiet de bejaarde man in koelen bloede dood. Ooit was Lester Louis' meerdere in het zuidelijke leger.
Paugham sluit zich in 1864 aan bij het leger en wordt bewaker in een krijgsgevangenenkamp. Tussen het terrein waar de bewakers zich bevinden en de gevangenen is een streep getrokken: de deadline. Gevangenen die het wagen om bij deze lijn in de buurt te komen lopen het risico door een bewaker te worden doodgeschoten. In het groepje gevangenen dat Louis bewaakt bevindt zich een neger. Paughan wordt door deze man geboeid. Hij roept verwarrende gevoelens in hem op.

Louis is na de gewelddadige dood van zijn ouders opgevoed door een idealistische journalist die de zuidelijke staten doortrekt om er een krant te verspreiden waarin hij pleit voor afschaffing van de slavernij. In het leger leert Louis mensen kennen met heel andere opvattingen over negers. Mannen die aan de wieg staan van de Ku Klux Klan. Een van hen is Lester. De zwarte gevangenen is in hun ogen een minderwaardig wezen dat het verdient om wreed vermoord te worden.
Deadline is een verrassend boek. Wat op het eerste gezicht een historisch verhaal of een western lijkt te zijn, blijkt als je het gaat lezen een boeiende psychologische roman te zijn over een onmogelijke eerste verliefdheid met. In de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt was het niet alleen onmogelijk om homoseksueel te zijn, maar als je ook nog eens verliefd werd op een neger tekende je zo ongeveer je eigen doodvonnis. Op een meeslepende manier wordt in Deadline verteld hoe een jongen door de omgeving waarin hij leeft onmogelijk lief kan hebben en geestelijk te gronde wordt gericht.
Glénat 2014
80 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 16,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten