vrijdag 11 juli 2014

Een geschonden gezicht

Voor een beetje geluk - integrale editie (Dan & Galandon)


Scenarist Laurent Galandon werd bekend met De wilde vlucht en bleef daarna het ene na het andere mooie verhaal schrijven. Voor  een beetje geluk is opnieuw raak. Voor de tekeningen werkte hij deze keer samen met A. Dan. Eerder verscheen van hen samen  Tahya El-Djaza├»r.
Voor een beetje geluk speelt zich kort na de Eerste wereldoorlog af in een dorp op het Franse platteland. Soldaat Felix Castelan keert na zes jaar terug naar het plaatsje om eindelijk zijn vrouw en kind terug te zien. Hij is niet ongeschonden uit de strijd gekomen. De helft van zijn gezicht is weggeslagen door een bom, en daarom draagt hij over dit deel een masker. Het kost Castelan grote moeite om een nieuw leven op te bouwen met zijn vrouw en kind en  de situatie wordt er niet beter op als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid is vreemdgegaan met zijn beste vriend.
Intussen is het dorp in de ban van een onzichtbare schutter die het heeft gemunt op hun vee. Tegen zijn zin wordt Felix Castelan betrokken bij het onderzoek naar deze moorden en de jacht op de moordenaar.
Galandon weet in dit verhaal een intiem plattelandsdrama te verweven met een detectiveplot. De pagina's waarop Castelan geleidelijk aan het vertrouwen weet te winnen van zijn vrouw en kind zijn ontroerend. Hier is Galandon op zijn best: de emoties lopen hoog op, maar hij weet het drama zo te vertellen dat hij niet in de valkuil van het sentiment belandt.
Maar met Voor een beetje geluk laat hij ook zien dat hij een goede detective kan schrijven met een hechte plot en een verrassende wending aan het einde.
Saga 2014
96 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 29,99
☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten