zondag 13 juli 2014

De gruwelijkste generatie uit de geschiedenis van de mensheid

Krasse knarren 1 (Paul Cauuet & Wilfrid Lupano)


 Niet eerder in de geschiedenis waren er zo veel bejaarden en gepensioneerden. En niet eerder in de geschiedenis waren zij zo dominant aanwezig. Deze strip gaat over drie van hen. Emile is een avonturier en wereldreiziger, die van onder tot boven getatoeëerd is. Antoine heeft zijn vakbondsverleden nooit helemaal achter zich heeft gelaten en Pierre is de meest kleurrijke van het stel, een oude anarchist, die het niet af kan leren om de gevestigde orde aan te vallen en nog regelmatig met zijn groep blinde anarchisten ni yeux, ni maitre de boel op stelten zet. Situationeel terrorisme noemt hij het zelf.

Ze ontmoeten elkaar bij de crematie van Lucette, de echtgenote van Antoine. Ooit werkten Hij en zij allebei bij hetzelfde farmaceutische bedrijf. Als Antoine er kort na de crematie achter komt dat Lucette een verhouding heeft gehad met zijn grootste vijand, de steenrijke, arbeiders uitbuitende directeur van het farmaceutische bedrijf, gaat hij door het lint en stapt, gewapend met een geweer in de auto om wraak te nemen op zijn voormalige uitbuiter. Zijn twee vrienden en zijn hoogzwangere kleindochter Sophie gaan hem achterna om te proberen te voorkomen dat hij een stommiteit begaat.

Dit eerste deel van Krasse knarren was een groot succes in Frankrijk. Terecht. Het is een hilarisch verhaal met kleurrijke, maar levensechte personages dat meteen flitsend van start gaat met de slechtziende anarchist die zich onwennig in een zwart pak hijst en in een door vogels ondergescheten rammelkast stapt, zwarte rook uitstotend. En dat niveau wordt tot de laatste pagina toe volgehouden. Behalve veel visuele grappen heeft Krasse knarren ook prachtige teksten. De tirade die Sophie afsteekt over de oudere generatie en hun reactie hierop is er een mooi voorbeeld van hoe Lupano's teksten en Cauuets tekeningen samen heel grappige pagina's opleveren.. Krasse knarren is een beetje vergelijkbaar met Eerlijke lui van Gibrat en Durieux en minstens zo leuk. De grappen zijn ijzersterk en het geheel is perfect in beeld gebracht door Cauuet, een leerling van Regis Loisel.

Dargaud 2014
56 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 13,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten