dinsdag 17 juni 2014

Vreemde wezens en knipoogjes

Ravian 0: De levende dromen
Ravian 1:Het woedende water & Aarde in vlammen
(Mézières & Christin)

In de jaren zestig van de vorige eeuw was het striptijdschrift Pilote toonaangevend. Onder leiding van stripscenaristen Goscinny en Charlier verscheen in Pilote de ene na de andere reeks die nu als klassieker beschouwd wordt: Asterix  natuurlijk, Roodbaard, Tanguy en Laverdure, Bluebberry, Philémon, Ravian...
Anno 2011 lijkt de tijd rijp voor de herontdekking en herwaardering van deze reeksen die in Nederland verschenen in Pep. Van Philémon verschenen inmiddels enkele herdrukken en niet eerder vertaalde titels, een integrale uitgave van Tanguy en Laverdure staat op stapel en vorig jaar verschenen de eerste twee omnibussen met de volledige Roodbaardreeks bij uitgeverij Sherpa.
Sherpa is een uitgeverij die het striperfgoed met veel respect en zorg behandeld. De Roodbaardomnibussen zijn uitstekend verzorgd uitgegeven net als de herdrukken van een aantal Blueberry-verhalen in zwart-wit en op groot formaat. Aan dit rijtje mooie uitgaven kunnen we nu ook de eerste twee delen van de integrale Ravianreeks toevoegen.
Ravian werd ongeveer vijfenveertig jaar geleden bedacht door Jean-Claude Mézières en Pierre Christin. De twee Fransen hadden elkaar (opnieuw) ontmoet in de Verenigde Staten, waar de een werkte als cowboy en de ander lesgaf aan een universiteit. Samen maakten ze een stripverhaal, dat ze opstuurden naar de redactie van Pilote. Het verhaal werd geaccepteerd en ze keerden beide terug naar Frankrijk. Na eerst een aantal korte verhalen te hebben getekend (veelal op scenario's van Fred) begon Mézières met Christin aan De levende dromen. De rest is, zoal men zegt, geschiedenis.
In De levende dromen (eerder verschenen als Ravian en de vierde dimensie) introduceren Mézières en Christin Ravian, een van de weinige mensen die in de achtentwintigste eeuw nog een baan heeft. De rest van de mensheid geniet van een soort permanente vakantie, die ze vooral doorbrengen met het verblijven in droomwerelden. Ravian moet er als tijdruimteagent voor zorgen dat hun rustige leventje niet bedreigd wordt vanuit tijd of ruimte. In dit eerste verhaal reist hij de schurk Xombul achterna naar de elfde eeuw. Hier ontmoet hij Laureline en hij ontdekt wat Xombul van plan is.
Na dit eerste verhaal zullen Ravian en Laureline bij elkaar blijven als duo. Net als Mézières en Christin overigens. De levende dromen is een humoristisch verhaal, getekend in een 'Robbedoes'-stijl. De tekeningen zijn nog niet perfect, maar veel van de ingrediënten uit de latere verhalen zitten er al in. De ontwikkeling naar een meer realistische teken- en vertelstijl is al te zien in Het woedende water & aarde in vlammen, twee op elkaar aansluitende verhalen waarin Ravian, dit keer bijgestaan door Laureline, het weer opneemt tegen Xombul. Dit keer komt Ravian in het jaar 1986 terecht in een door ecologische rampen geteisterd Amerika. Achteraf gezien hadden de auteurs misschien beter een jaar kunnen kiezen in de 21e eeuw, want het leverde later een lastige tijdparadox op. (Lees: Verschijningen op Inverloch)
Na deze eerste drie verhalen  moest de Ravianreeks eigenlijk nog echt van start gaan. Vanaf het volgende verhaal Het keizerrijk der 1000 planeten  hebben Mézières en Christin hun eigen vorm gevonden. Maar het zijn leuke boeken. De verhalen hebben veel humor en  Mézières leeft zich vooral in De levende dromen en het korte verhaal De grote verzamelaar uit in het tekenen van vreemde wezens.  Christin op zijn beurt stopt knipoogjes in het verhaal naar bijvoorbeeld Peanuts (een geleerde die Schröder heet, zijn eigen pseudoniem Linus) en jazzmuziek (Sun Rae).
Behalve een extra verhaal bevat De levende dromen een uitstekende inleidding op de reeks en de eerste drie albums. Heel grappig is het artikel waarin vergelijkingen worden gemaakt tussen beelden uit de Ravianserie en de Star Wars-films van George Lucas.

Sherpa 2014
64pagina's,kleur; hardcover; €24,95
☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten