maandag 30 juni 2014

Prachtige 3D-effecten

Jim Curious, Reis naar de diepten van de oceaan (Matthias Picard)
Het 3D-brilletje bestaat al lang en regelmatig worden er pogingen gedaan om een stripverhaal in 3D te maken, maar dat het zo weinig gebeurt heeft zeker ook te maken me het feit dat het eindresultaat zelden echt geslaagd is. Ik verwachtte er eerlijk gezegd niet zo veel van toen ik het bekende tweekleurige brilletje opzette en begon te lezen in Jim Curious van Matthias Picard, een jonge Franse stripmaker die onder anderen publiceerde in Strapazin en Lapin en een boek uitbracht bij l'Association.

Ik was toen ik in Jim Curious begon te lezen op zijn zachtst gezegd aangenaam verrast. Het verhaal stelt niet zo veel voor, maar Picard is er in geslaagd om prachtige effecten te bereiken met de 3D-techniek.
Jim Curious houdt het midden tussen een prentenboek en een tekstloze strip in zwart-wit. De hoofdpersoon wandelt op de eerste pagina's in een duikerspak zijn huisje uit en daalt een trapje af het water in. Daar is van alles te zien: autowrakken, de ruïnes van een verdronken stad en natuurlijk veel vissen. Vooral de pagina's waarop allerlei soorten zeedieren om Jim heen zwemen zijn indrukwekkend. Veel pagina's zien er een beetje uit alsof je in een kijkdoos kijkt. De figuurtjes blijven eendimensionaal, maar doordat ze in verschillende lagen achter elkaar voor een achtergrond zijn geplaatst ontstaat er diepte.

Naarmate het verhaal vordert krijgt het verhaal psychedelische trekjes en komen er allerlei kronkelende vormen en spiralen uit de diepte te voorschijn, waarna het verrassende einde volgt.
Een indrukwekkend kijkboek voor jong en oud.

Bries 2014
48pagina's,3-D; hardcover; €19,95
☺☺☺☺


Geen opmerkingen:

Een reactie posten