donderdag 12 juni 2014

De terugkeer van een stripicoon

Stomp 1: D spoken van Knightgrave deel één  (Maltaite & Colman)


Enige tijd geleden kondigde uitgeverij Boumaar aan dat ze vanaf augustus 2014 een aantal bundels uit zal gaan brengen van Baard en Kale. De avonturen van het speurdersduo gingen al in 1938 van start in het stripblad Robbedoes, toen nog getekend door Dineur. Will (pseudoniem van Willy Maltaite) nam de tekenpen van hem over in 1949. Hij werd daarbij de eerste jaren bijgestaan door Dineur en daarna  door diverse andere schrijvers. Met de komst van Maurice Rosy als scenarist brak vanaf 1954 de meest succesvolle periode aan in het bestaan van de reeks die uiteindelijk in 1997 wat roemloos ten einde. Een mooie aanloop naar de heruitgave van deze stripklassiekers is het tweedelige Stomp: De spoken van Knightgrave.

Stomp was mede verantwoordelijk voor het grote succes van Baard en Kale in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Hij werd bedacht door Will en Rosy en duikt voor het eerst op in het verhaal De Baard en de Kale tegen de Witte Hand. Stomp is een gewetenloze supercrimineel en herhaaldelijk moeten Baard en Kale voorkomen dat hij misdaden begaat die zelfs het einde van de wereld kunnen veroorzaken. Geen prettige man dus. Maar wie is Stomp eigenlijk? Het gezicht van de altijd in een zwart pak geklede misdadiger krijgen we nooit te zien, want het gaat altijd schuil achter de helm van een middeleeuws harnas. Bovendien is hij net zoals bijvoorbeeld zijn illustere voorganger Arsène Lupin een meester in het vermommen. Het raadselachtige van Stomp droeg er in belangrijke mate aan bij dat hij een van de iconen werd van de naoorlogse Frans-Belgische strip.

In De spoken van Knightsgrave onthullen Eric Maltaite (de zoon van Will) en Stephan Colman meer over Stomp, zijn verleden en zijn drijfveren. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in 1955, het jaar waarin Stomp 'geboren' werd als stripfiguur en voor het andere deel rond de Eerste wereldoorlog. Vooral de gedeeltes die zich afspelen in de jaren vijftig geven het verhaal een prettig nostalgisch sfeertje. Maar de manier waarop het verhaal vertelt wordt is helemaal van nu. Dat maakt van De spoken van Knightsgrave een stripverhaal dat ook leuk is voor wie nog nooit van Stomp heeft gehoord en de oude verhalen niet kent, een belangrijk verschil met bijvoorbeeld de recente verhalen van Blake & Mortimer of Lefranc.
Scènes die zich afspelen in 1955 en in de jeugd van Stomp wisselen af in snel tempo zonder dat dit ten koste gaat van de karakterontwikkeling. Van de eerste tot de laatste pagina weten Maltaite en Colman de aandacht van de lezer vast te houden. Er wordt veel onthuld, maar nog lang niet alles. Gelukkig verschijnt deel twee al heel binnenkort. Stomp: De spoken van Knightsgrave  is een verdraaid goede strip geworden.
 Dupuis 2014
80 pagina's,kleur; hardcover; €19,50

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten