dinsdag 20 mei 2014

Kwistig strooien met vage begrippen

Het tijdperk van de steden (François Schuiten)


Aan het begin van de jaren tachtig bedachten François Schuiten en zijn jeugdvriend Benoit Peeters de wereld van De Duistere Steden. Vanaf dat moment gaven zij in een aantal boeken en andere projecten steeds verder vorm aan de door hen bedachte wereld, die refereert aan de ons bekende wereld. Die referenties zie je terug in de namen van sommige steden, maar ook in de architectuur en in verwijzingen naar schrijvers zoals Jorge Luis Borges en Franz Kafka.
Over de duistere steden valt veel te zeggen en te schrijven (ik heb dat zelf een aantal keer gedaan), want het is een van de meest uitdagende stripreeksen van de laatste dertig jaar, waarin steeds weer nieuwe aspecten vallen te ontdekken.

In 2013 besloot François Schuiten om vrijwel al zijn originele werk te schenken aan een aantal Belgische en Franse instellingen om op die manier ervoor te zorgen dat het werk in goede staat bij elkaar blijft. Een van deze instellingen is de Koning Boudewijnstichting. Zij ontvingen het werk dat François Schuiten samen met zijn broer Luc en met Claude Renard maakte en de verhalen  Brüsel, De onzichtbare grens, Herinneringen aan het eeuwige heden en De theorie van de zandkorrel.
Naar aanleiding van de  schenking organiseerde de stichting een expositie en bracht een boekje uit. In het boekje wordt aandacht besteed aan het werk uit Schuitens beginperiode, maar het is vooral een introductie op De Duistere Steden. Enkele aspecten van het werk worden belicht door Benoit Peeters zelf, maar het grootste deel van de tekst  bestaat uit een lang essay, geschreven door Tristan Garcia. Garcia schrijft in de breedsprakige stijl die zo typerend is voor Fransen die over Kunst schrijven Indedaad, met een grote K), waarbij hij kwistig strooit met allerlei vage begrippen. Intellectueel geneuzel, maar als je daar doorheen prikt kom je in zijn  stuk best leuke inzichten tegen die je weer op een andere manier laten kijken naar De Duistere Steden.

Het tijdperk van de steden is een leuke (hernieuwde) kennismaking met het beste werk van François Schuiten, die uitnodigt om de serie (opnieuw) te gaan lezen. Het is bovendien een mooi verzorgd en respectvol uitgegeven boekje met veel interessant illustratiemateriaal voor een heel redelijke prijs.
Koning Boudewijnstichting 2013
80pagina's, kleur; paperback; € 8,00

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten