maandag 26 mei 2014

Halsoverkop naar Rome

Een nacht in Rome (Jim)

Met Een nacht in Rome heeft uitgeverij Saga een successtrip in handen. Toen vorig jaar het eerste deel verscheen reageerden pers en publiek enthousiast. Dat mag best opvallend genoemd worden, want voor een stripverhaal is Een nacht in Rome weinig alledaags.
Raphaël en Sophia wonen samen. Vlak voordat hij veertig jaar zal worden ontvangt Raphaël een videoband waarop hij zichzelf terugziet, twintig jaar jonger en samen met Marie, zijn grote liefde van toen. Op de videoband beloven ze wat er ook zal gebeuren, dat ze elkaar twintig jaar later weer zullen zien en de nacht van zijn veertigste verjaardag samen door zullen brengen in Rome. Een domme en onvolwassen belofte, maar als hij Marie weer ziet komen zijn gevoelens voor haar weer terug. Hij laat Sophia achter en vertrekt halsoverkop naar Rome. Tot zover deel een.
In deel twee van Een nacht in Rome is te lezen welke gevolgen Raphaëls roekeloze daad heeft  en hoe het hem en Marie vergaat in Rome. Eenmaal daar aangekomen realiseert Raphaël zich pas wat hij gedaan heeft en hoe hij niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van anderen op zijn kop heeft gezet.
Met dit originele, maar tamelijk simpele gegeven heeft Jim (pseudoniem van Thierry Terrrasson) een boeiende strip weten te maken. Hij laat zich kennen als een vakbekwaam regisseur die met gebruikmaking van de juiste middelen   de aandacht weet vast te houden: close ups, momenten van stilte, cliffhangers, hij zet alles in om ervoor te zorgen dat de lezer zich niet gaat vervelen. Zijn personages zien er jong uit en zijn zonder uitzondering aantrekkelijk, alsof  het verhaal in Hollywood is geproduceerd.
Maar het is niet zijn verteltechniek die van Een nacht in Rome een succes heeft gemaakt. Dat is vooral te danken aan de voor iedereen herkenbare situaties en emoties en de personages waar je al snel van gaat houden.
Saga 2013/2014
96 pagina's per deel, kleur; diverse uitvoeringen en prijzen

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten