zaterdag 3 mei 2014

Betaalde seks met mannen

Room for love (Ilya)


Bij interessante strips denk je niet direct als eerste aan Groot Brittanniƫ. Maar dat begint te veranderen. Eindelijk komt er iets anders uit Engeland dan platte humor of extreem geweld. Een belangrijke rol bij de vernieuwing van het Britse stripverhaal is weggelegd voor twee uitgevers: The Nobrow en SelfMadeHero. Bij The Nobrow kun je terecht voor grafische vernieuwing en SelfMadeHero legt zich toe op het uitgeven van graphic novels. Daar zitten vertalingen bij uit het Frans, Duits en Nederlands (!), maar ook eigen producties. Aan twee van die uitgaven besteed ik de komende dagen aandacht.
Room for love is het verhaal van een onmogelijke relatie tussen een hoerenjongen en een schrijfster van romantische boeken. De graphic novel werd getekend en geschreven door Ilya. Ilya is het pseudoniem van Ed Hillyer. Sinds 1987 is hij actief als stripmaker. Hij debuteerde met Skidmarks (uitg. Tundra) en kreeg meer bekendheid met de bekroonde reeks The end of the century club. Ilya stelde drie boeken samen met 'the best new manga' en maakte in 2009 een gewaagde stripversie van King Lear voor SelfMadeHero. Room for love is zijn tweede boek voor deze uitgeverij, dit keer een eigen verhaal.

Pamela Green is een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd die veel geld heeft verdiend met het schrijven van romantische boeken en lijdt aan een writers block. Haar leven verandert helemaal wanneer ze op een dag ziet hoe een jongen van een brug af dreigt te springen. Ze 'redt' de jongen en neemt hem bij zich in huis. Dougan, zoals hij zich noemt, is van het platteland naar Londen getrokken waar hij op straat leeft en wat geld verdiend door betaalde seks met mannen te hebben. Dougans vrijpostige gedrag past totaal niet bij Pamela's middle class manier van leven, maar ze voelt zich ook tot hem aangetrokken en gaat in op zijn tamelijk directe eerste aanbod om seks te hebben. Dougan gaat steeds meer deel uitmaken van Pamela's leven en ze introduceert hem zelfs bij haar vrienden ook al is hij pas zeventien en spreken zij schande van hun relatie. Hoewel Pamela heel haar levensverhaal aan hem verteld blijft de jongen een gesloten boek. Het is uiteindelijk haar lesbische redacteur die Pamela de ogen opent.

Dit boek heeft eigenlijk alles wat een boek goed maakt. Ilya's tekeningen zijn helder, zonder veel details zodat alle aandacht uit kan gaan naar de ontwikkeling van de personages. Hij is sterk in het tekenen van gezichtuitdrukkingen en lichaamshoudingen die vaak veelzeggend zijn. Room for love is Ilya's magnum opus, een boeiend psychologisch drama met sterke karakters en een heel originele, gedurfde en ontroerende graphic novel over twee mensen waarvan de levens een nieuwe richting uitgaan door hun ontmoeting met elkaar.
SelfMadeHero 2013
142 pagina's, kleur; graphic novel; hardcover; £ 14,99

☺☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten