zondag 27 april 2014

Spanning en bovennatuurlijke dreiging

Typhaon (Guilaume Sorel & Dieter)


Guillaume Sorel is een tekenaar met een oorspronkelijke, eigen stijl van tekenen en inkleuren, je herkent zijn werk vrijwel direct. Mondjesmaat worden zijn strips ook in het Nederlands vertaald. Misschien ken je Dodeneiland of Algernon Woodcock. Sorels verhalen zijn meestal te plaatsen in het horror- of fantasygenre. De vorig jaar verschenen stripbiografie over Stefan Zweig is daarop een uitzondering. Blijkbaar had deze uitgave succes, want Casterman, waarbij zijn meeste werk verschijnt, zag brood in een vertaling van Typhaon en staat er ook een vertaling van Hôtel Particulier aangekondigd..

Typhaon is een al wat ouder verhaal dat oorspronkelijk in twee delen verscheen (2000 en 2001) . De Nederlandse vertaling bevat meteen het hele verhaal, dat zich vrij kort samen laat vatten: Eleonore drijft na een scheepsongeluk in een reddingsbootje op zee en wordt opgepikt door de bemanning van het schip Typhaon dat schijnbaar doelloos over de oceaan reist. Aanvankelijk wordt ze door hen genegeerd, maar ze slaagt erin om het vertrouwen te winnen van de timmerman. Geleidelijk aan komt ze erachter dat het schip en haar bemanning een vreselijk geheim met zich meedragen.
Het verhaal verrast, kent onverwachte wendingen, blijft vragen oproepen en Sorel slaagt erin om in een beperkte setting, het verhaal speelt zich grotendeels af aan boord van het schip, een enorme psychologische spanning op te bouwen. Hij weet als geen ander met zijn in sombere aquareltinten geschilderde pagina's een sfeer van spanning en bovennatuurlijke dreiging op te roepen.  Tot aan de ontknoping lees je dit boek op het puntje van je stoel uit.
Casterman 2014
92 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 25,00

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten