donderdag 17 april 2014

Het ouderwetse JuniorPress-gevoel

Superhelden 1 & 2
 (Mik Kunkel, Andy Genen, Edgar Delgado, Paul Grist, Jeff Stokely, Erik Larsen, Bill Watterson & Eelco Koper)

Nederland heeft er een nieuw stripmagazine bij: Superhelden. Superhelden wordt samengesteld en uitgegeven door Eelco Koper, zelf al jaren actief als tekenaar van comics die hij uitgeeft in eigen beheer. En natuurlijk ontbreekt zijn eigen werk niet in dit blad, maar er is meer...
Eelco Koper verzamelde het leukste werk van een aantal onafhankelijke stripmakers en uitgeverijen en maakte daar een bundeltje van. Het resultaat mag er wezen: 64 en in nummer 2 zelfs 72 pagina's met strips over ouderwetse superhelden. Strips die, zeg maar, het JuniorPress-gevoel oproepen. De oudere lezers kunnen ze zich het nog wel herinneren: Nederlandse vertalingen van Marvelhelden zoals Spiderman, X-Men en Fantastic Four. Voordat comics stripkunst werden en gewoon bedoeld waren als onschuldig amusement. Het logo van Kopers' Superhelden verwijst zelfs naar de gelijknamige reeks die JuniorPress uitbracht.

Maar er zijn ook verschillen. Superhelden is prachtig gedrukt in kleur en dan zijn er natuurlijk ook nog de helden. Superhelden presenteert in elk nummer een aflevering van HeroBear, De Rode Poema, Ultra Duck, Cat-Man, Modderman, Zesklapper Gorilla en De woeste draak (Savage Dragon). In nummer twee kwamen daar ook nog eens 8 pagina's bij met de eerste legendarische afleveringen van Casper en Hobbes. Iedereen zal zo zijn eigen favorieten hebben. Zelf ben ik het meest gecharmeerd van HeroBear en Modderman, maar dat wil niet zeggen dat de andere strips niet de moeite waard zijn. Stuk voor stuk zijn het leuke strips voor jong en oud gemaakt door eigenzinnige, onafhankelijke, creatieve geesten met elk een eigen stijl.
Jammer is wel dat Superhelden moeilijk te vinden is. Als je stripwinkelier het niet heeft kun je contact opnemen met de uitgever op http://www.superheldencomics.nl/ of gelijk een abonnement nemen. Je krijgt er geen spijt van.

Koper comics 2014
64 en 72 pagina's, kleur; comic; € 2,99 per deel
☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten