dinsdag 29 april 2014

Een hoer met rijke klanten

Golden Dogs (Griffo & Desberg)


Griffo (Werner Goelen) is de kameleon onder de striptekenaars. Na zijn doorbraak met S.O,S. Geluk, waarvoor Van Hamme de verhalen schreef, werkte hij met talloze stripscenaristen samen, waarbij hij voortdurend van tekenstijl verwisselt.  Er wordt hem wel eens verweten dat hij niet origineel is en anderen imiteert, maar dat neemt niet weg dat al zijn werk vakkundig is gemaakt. Zijn productie is hoog en regelmatig lopen er van hem meerdere reeksen tegelijkertijd, vrijwel zonder uitzondering zijn dit kortlopende series.

Golden Dogs, zijn nieuwe serie, gaat vier delen tellen, telkens genoemd naar een van de hoofdpersonen:  Fanny, Orwood, Lario en Lucrece, twee vrouwen en twee mannen die samen een dievenbende vormen die opereert in Londen aan het begin van de negentiende eeuw: de Golden Dogs. Fanny komt als eerste aan bod en in het eerste deel van de reeks wordt ook de rest van de bende geïntroduceerd. 
Fanny groeit op op  het Engelse platteland met een bruut van een vader. Ze vlucht naar Londen en komt in de prostitutie terecht. Ze is niet alleen knap, maar ook slim en weet zich omhoog te werken tot een luxe en dure hoer, met rijke klanten. De excentrieke, wat mysterieuze Orwood wil haar graag bij zijn nieuw op te richten bende hebben, die het vooral heeft gemunt op de rijkelui die Fanny ook onder haar clientèle mag rekenen. In Fanny lezen we hoe de bende wordt geformeerd en het opneemt tegen een concurrerende bende geleid door twee wrede tweelingbroers.

Het verhaal wordt vlot verteld, scènes volgen elkaar snel op en er is voldoende ruimte voor humor,  zodat het verhaal ondanks de vele elementen die geïntroduceerd moeten worden, toch lekker doorleest.  Griffo levert vlot tekenwerk af in een halfrealistische stijl met decors die een mooi sfeerbeeld geven van het oude Londen. De mooie inkleuring draagt hier zeker ook aan bij. Kortom, een pretentieloze, maar vakkundig gemaakte avonturenstrip.

 Lombard 2014
56 pagina's, kleur; stripalbum; € 7,50

☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten