zaterdag 5 april 2014

Een beschadigde man

H.Ell 1: De vele gezichten van de dood
(Bernard Vrancken & Stephen Desberg)

Bernard Vrancken en Stephen Desberg werken al heel lang met elkaar samen. Ze maakten enkele korte verhalen voor (A suivre), daarna de kortlopende reeks Zwart bloed en vervolgens de serie I.R.S. Met deze laatste reeks braken ze door bij een groot publiek. De financiële thriller kreeg inmiddels een paar spin-offs en loopt nog steeds. Maar het werd tijd voor iets anders. Met H.Ell slaan beide auteurs nieuwe wegen in.
Je zou H.Ell medieval fantasy kunnen noemen, het is een detectiveverhaal met een middeleeuws aandoende setting en fantastische elementen. In die zin is H.Ell enigszins vergelijkbaar met het al in diverse recensies genoemde epos A game of thrones. Is H.Ell ook net zo goed?

De hoofdpersoon in deze reeks heet voluit Hermond Ellmonder, een ooit gerespecteerde ridder die in ongenade valt, zijn rechten en privileges verliest en verder door het leven moet gaan als quaestor, een soort  inspecteur die misdaden op moet sporen en misdadigers bestraffen. Deel 1 van H. Ell,
De vele gezichten van de dood, is een verhaal met twee lagen. In dit deel moet hij een serie moorden oplossen op prostituees. Maar zoals het hoort bij een detective is ook deze speurder een beschadigde man met een verleden waarmee hij in het reine moet zien te komen. Het liefst zou hij lekker thuis zitten met vrouw en kinderen, maar dat is voor hem niet (meer) weggelegd. In plaats daarvan moet hij het met gevaar voor eigen leven opnemen tegen de misdaad in een allesbehalve vriendelijke en eerlijke wereld.
Die wereld wordt door Vrancken heel mooi in beeld gebracht op direct in kleur gemaakt pagina's met fraai geschilderde decors, spectaculaire gevechtscènes, veelzeggende gezichtsuitdrukkingen en een efficiënte inkleuring, die het verhaal een duistere sfeer geeft.
De moord lost Ellmonder op, maar zijn verleden blijft hij met zich meezeulen op weg naar de volgende op te lossen misdaad. H.Ell begint uitstekend, met een boeiende hoofdpersoon, een interessante achtergrond en een spannend verhaal met een sterke plot.

Lombard 2014
56 pagina's, kleur; softcover stripalbum; € 9,50
☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten