dinsdag 11 maart 2014

Een superheld met een geheim

Before Watchmen: Minutemen
(Darwyn Cooke)

Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons was niet alleen artistiek, maar ook commercieel een groot succes. Logisch dus dat de uitgever er graag een vervolg op wilde zien. Maar dan ben je bij Alan Moore aan het verkeerde adres. Ruim twintig jaar later kwam het er toch van en lag Before Watchmen in de winkel. Before Watchmen is geen vervolg op Watchmen, maar een prequel. In acht boeken wordt het verleden onthuld van een aantal van de hoofdrolspelers uit Watchmen. Telkens staat een personage centraal of, zoals in deze uitgave, een groep mensen. De Minutemen waren de voorlopers van de Watchmen. Om Minutemen te kunnen kezen is het niet noodzakelijk om eerst Watchmen te hebben gelezen, maar het scheelt wel.
Voor Minutemen werd een beroep gedaan op Darwyn Cooke, een van de meest interessante stripmakers van het moment. Hij is zowel schrijver als tekenaar van stripverhalen en verhalen waar hij aan mee heeft gewerkt in een van beide rollen zijn zonder uitzondering de moeite waard. Dat zijn werk niet alleen in de VS maar ook in Europa populair is heeft zeker voor een deel te maken met zijn Europees aandoende tekenstijl. Bij het bekijken van de tekeningen in Minutemen moest ik denken aan onder anderen Philippe Berthet en Daniel Torres.
Het verhaal in Minutemen wordt verteld aan de hand van Under the Hood, de autobiografie van Hollis Mason, de man die bij de Minutemen opereerde als Nite Owl. Zijn voormalige partners zijn niet blij met de onthullingen die Mason in het boek doet en proberen de publicatie ervan tegen te gaan. Minutemen is een groep van acht superhelden die opereert kort voor en tijdens de Tweede wereldoorlog. Behalve Nite Owl maken ook Hooded Justice, de leider, Silk Spectre, Comedian, Mothman, Dollar Bill, Captain Metropolis en Silhouette deel uit van de groep, zes mannen en twee vrouwen. Het is een merkwaardig gezelschap dat bijeen wordt gebracht door Nelson Gardner, een ex-marinier die met dit team de strijd wil oppakken tegen de misdaad. Elk van hen draagt een geheim met zich mee en dat maakt hen menselijk. Hooded Justice is homoseksueel en heeft een relatie met Captain Metropolis, Mothman is een uitvinder die bang is van zijn eigen creatie en te veel gaat drinken, Silhouette is een Duitse immigrante die vreselijke dingen heeft meegemaakt met de nazi's. Zij jaagt achter iemand aan die kinderen ontvoert en er akelige dingen mee doet.
Cooke stond bij het maken van Minutemen voor een moeilijke opgave. Minutemen is een verhaal met acht hoofdpersonen. Zeker in het begin is het nog wel eens lastig om de mannelijke personages uit elkaar te houden en de aliassen te koppelen aan hun echte naam. Maar het lukt. Darwyn Cooke zet ondanks de veelheid aan personages een helder verteld verhaal neer dat leesbaar blijft. Daar dragen ook zijn heldere, open tekeningen aan bij. In zes hoofdstukken worden de Minutemen geïntroduceerd, wordt het verhaal over hun ontstaan, opkomst en ondergang verteld en is er nog een tweede verhaallijn, waarbij de speurtocht van Silhouette naar de vermiste kinderen centraal staat. Het slot van Minutemen is onthullend en verrassend . Niet onvermeld mag blijven dat Minutemen bijzonder mooi en verzorgd is uitgegeven.

Lion comic Vertigo
96 pagina's, kleur; hardcover stripalbum; € 24,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten