dinsdag 18 februari 2014

Ontmoeting op een vuilstortplaats

Death Deluxe
(Neil Gaiman & anderen)Rondom zijn Sandman bedacht Neil Gaiman een hele wereld met allerlei bijfiguren. Zo blijkt Dream een soort familie te hebben; The Endless. Net als Dream zijn ook de andere Endless geen goden, maar eerder een soort entiteiten die in allerlei gedaanten terug zijn te vinden in de mythologie en de literatuur. Het eerste familielid dat opduikt in de Sandman-boeken is Death, de verpersoonlijking van de dood. De dood is bij Neil Gaiman geen man met een zeis, maar een leuke, jonge meid met een gothic voorkomen. We maken voor het eerst kennis met haar in hoofdstuk acht van Preludes & Nocturnes, het ontroerende The beating of her wings. Death werd al snel een populair personage en kreeg haar eigen miniserie: The high cost of living (De prijs van het bestaan, 1993). Later liet Gaiman haar nog een keer terugkeren in The time of your life ( De tijd van je leven), in het boek Endless nights en in een paar korte verhalen. Al deze verhalen zijn bij elkaar gebracht in Death Deluxe.
De prijs van het bestaan was een schot in de roos. Death neemt een dag in de honderd jaar een sterfelijke vorm aan om zelf te ervaren hoe het is om een mens te zijn. Op zo'n dag heeft ze op een vuilstortplaats een ontmoeting met Sexton, een tiener die het huis uit gevlucht is vanwege de schoonmaakwoede van zijn moeder en zich dood verveelt. Dat verandert als Death hem mee op sleeptouw neemt. Het tweetal heeft een ontmoeting met de heks Mad Hettie, die haar hart kwijt is. Samen gaan ze hier naar op zoek. Een vreemd verhaal? Misschien, maar vertelt door Neil Gaiman wordt het toch geloofwaardig en meeslepend. Het is spannend, eng soms, het heeft humor, maar de grote kracht van De tijd van je leven zit hem vooral in de spitse dialogen. De tijd van je leven wordt net als De prijs van het bestaan in beeld gebracht door Chris Bachalo en Mark Buckingham.
In De tijd van je leven keert een van de bijfiguren uit De prijs van het leven terug: Foxglove, de zangeres die Death en Sexton hebben zien optreden bij hun avondje stappen, is bezig om wereldberoemd te worden en is in de Verenigde Staten gaan wonen. Dat ze samenleeft met een vrouw en dat ze samen een kind opvoeden houdt ze voor de rest van de wereld geheim, maar de roem eist zijn tol. Death heeft dit keer geen vrije dag en het is de vraag of er iemand zal sterven en wie dat zal zijn.
Van de korte verhalen maakt vooral Death en Venetië veel indruk. Eens te meer blijkt in dit verhaal wat een perfect team Neil Gaiman en P. Craig Russell is. In Death en Venetië is een ervaren verteller aan het woord waarvan de literaire stijl wordt onderstreept met wonderschone tekeningen. Het is een verhaal over een tovenaar die tekens opnieuw weet te ontsnappen aan Death en het eeuwige leven lijkt te hebben. Totdat Death een soldaat ontmoet die tot over zijn oren verliefd op haar wordt. Een juweel van een verhaal.
Death in Venetië, De prijs van het bestaan en De tijd van je leven vormen de hoofdmoot van het boek. Daarnaast wordt je nog getrakteerd op Een winterverhaal met tekeningen van Jeffrey Jones, Het rad en Death praat over leven, een voorlichtingsstrip over AIDS en veilige seks met tekeningen van Dave mcKean, en een uitgebreide gallery waarvoor een groot aantal kunstenaars Death uitbelde.
Een heel mooie uitgave.

Lion comic Vertigo
276 pagina's, kleur; hardcover; € 29,95

☺☺☺☺

Geen opmerkingen:

Een reactie posten